Hemne

Brannstasjonen i Hemne er i dag en garasje i tilknytning til rådhuset. Det har i lang tid vært kjent at den er i dårlig forfatning, og at den ikke oppfyller HMS-kravene for brannmannskapene.

Garasjen er også liten, og materiell som blant annet tankbilen, må oppbevares på andre lokaliteter. Dette har gitt utfordringer for beredskapsgraden for brann- og redningstjenesten.

Har bevilget 4 mill.

I mars i fjor gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn. Da fikk Hemne kommune flere vesentlige pålegg om HMS-tiltak. Denne gjelder både utforming, og feie- og brannmannskapenes eksponering for kjemiske stoffer, som igjen utgjør en kreftfare. Fristen for å lukke avvik er satt til 1. juli neste år.

Formannskapet får tirsdag en saksutredning fra rådmannen, der det går fram at en ny brannstasjon vil beløpe seg til vel 55 millioner kroner. Forutsettes det at momsen tilbakeføres prosjektet, er finansieringsbehovet totalt på vel 44 millioner. 4 millioner er allerede finansiert gjennom bevilgning på årets investeringsbudsjett. Rådmannen foreslår finansiering ved låneopptak.

Mulig samlokalisering

Plasseringa av ny brannstasjon blir etter all sannsynlighet i Storøya Industriområde, mellom Hamos og Stranda Mekaniske Verksted, men på motsatt side av veien.

Også området ved Riggen nedenfor Hemnehallen var vurdert under forutsetning av at Riggen rives, men forslaget ble vraket blant annet på grunn av trafikksikkerhet.

En etablering i Storøya, vil ifølge saksframlegget også muliggjøre en samlokalisering med uteseksjonen på sikt dersom det blir aktuelt å frigjøre areal for næringsvirksomhet på Vessøra, der uteseksjonen har tilhold i dag.

Fristen – ei utfordring

En ny brannstasjon i to etasjer vil bestå av:

Første etasje: Fire garasjer for brannbiler og redningsutstyr, vaskehall, vaskerom for utstyr, kompressorrom, pulverrom, lager for Sivilforsvaret, IUA-lager (akutt forurensning), rene/skitne garderober for menn/kvinner, garderobe for feier, toaletter, tekniske rom og heis.

Andre etasje: Kontorfasiliteter til fire personer, to rom for lager/kontorer, undervisnings-/spiserom, toaletter, teknisk rom, et enkelt treningsrom.

Det forutsettes at det opparbeides et utendørs øvingsrområde med asfalt.

Saken sluttbehandles i kommunestyret, og rådmannens saksbehandler innrømmer at den gitte tidsfristen kan bli utfordrende å overholde.