Etter 16 års drift legges Trønderheimen barnehage i Tapa i Estland ned.

- Det er med vemod, men likevel takknemlighet vi tar denne beslutningen om å legge ned Trønderheimen barnehage. Gjennom 16 år har mange barn fått en trygg hverdag, kjærlighet og omsorg i barnehagen vår, sier Kirsti Kristiansen fra Svorkmo som har vært en av ildsjelene bak barnehagen i alle år.

Full barnehagedekning

Men nå er det altså ikke behov for barnehagen lenger da Tapa kommune i Estland, som er blitt en storkommune bestående av fire sammenslåtte kommuner, har full barnehagedekning. Fram til juli i fjor var det 15 barn i barnehagen og venteliste. Sist høst var det ni barn, og fra januar i år, var det bare seks barn.

- Vi har prioritert barn av enslige mødre og med dårlig økonomi, men nå som det er full barnehagedekning og også de offentlige barnehagene tilbyr gratis mat i barnehagen, er vi «heldigvis» blitt overflødige, sier Kristiansen med et visst vemod.

Over 100 faddere

Huset hvor Trønderheimen barnehage har tilhold, ble solgt i september i fjor, og barnehagen drives fram til 1. juli i år. Samtidig opphører også fadderordningen ved barnehagen som har bidratt med 26 000 kroner av de 30 000 kronene, som har vært nødvendig for månedlig drift av barnehagen.

- På det meste har vi hatt 100 faddere, noe vi er svært takknemlige for. Uten den trofaste støtten fra fadderne som har støttet barnehagen gjennom disse årene, hadde vi aldri greid å drive barnehagen, sier Kristiansen som håper at fadderne blir med ut oppsigelsestida til de ansatte.

Godt kvalifiserte

Hun er ellers glad for at de ansatte i barnehagen er sikret jobb i offentlige barnehager, og at de også får høyere lønn.

- Våre tre fast ansatte er meget godt kvalifiserte gjennom skolering via Dronning Mauds Minnes barnehage i Trondheim som har vært vennskapsbarnehage siden starten i 2002. De har fått opplæring i foreldreveiledning (ICDP International Child Development Program) gjennom DMMs barnehage, forteller Kristiansen.

Dette er et prosjekt som videreføres i skoler og barnehager i Tapa kommune der Trønderheimens ansatte blir viktige i arbeidet.

Utdannelse av hjelpepleiere

Verken hun eller de andre ildsjelene bak Trønderheimen barnehage har noen som helst planer om å pensjonere seg i forhold til å hjelpe menneskene i Estland. Nå starter de arbeidet med utdanning av hjelpepleiere i Tarva og Tallinn; en utdanning som ikke finnes i Estland i dag.

- De har sykepleierutdanning, men dessverre etter russiske metoder. Det er ingen ting som minner om helhetlig omsorg, sier Kristiansen som er engasjert i Estlandsforeningen Midt-Norge, som siden begynnelsen av 1990-tallet har lagt ned et stort arbeid for naboene i øst etter at de baltiske stater ble selvstendige stater.

- Vi blir ikke arbeidsledige, sier Kristi

Kall fra Gud

Personlig legger ikke Kirsti Kristiansen skjul på at arbeidet som hun har lagt ned i Estland, oppleves som et kall fra Gud.

- Nå driver vi en barnehage etter EU-standard. Vi opplevde det som et kall i sin tid, der Gud åpnet ei dør. Nå stenger han denne døra, men det åpnes et nytt vindu, smiler hun og beskriver historia med barnehagen som et eventyr som får en god avslutning.

- Men Estland er vi ikke ferdige med, avslutter hun.

Kirsti Kristiansen synes det er både vemodig, men også veldig flott at barnehagen legges ned. Men hjelpearbeidet i Estland fortsetter i regi av Estlandsforeningen Midt-Norge. Foto: Sivert Kvålsvoll