Politiet bekrefter at til sammen fem elever er involvert i saken i tillegg til offeret, men at foreløpig er bare gjerningspersonen siktet.

- Gjerningspersonen ble siktet og pågrepet etter å ha meldt seg for politiet, og sluppet fri etter avhør fredag. Når det gjelder status for de fire andre, så er det uavklart. Ut fra de forklaringene de fem har gitt i avhør, har vi bedt en jurist foreta ei vurdering rundt hvilken status de forskjellige personene skal ha ut fra de rollene de har hatt i saken. Spørsmålet er om i hvor stor grad de har medvirket, og om de ut fra det skal ha status som vitne, mistenkt eller siktet. Det er som sagt ikke avklart ennå, opplyser etterforskningsleder Arnt Johansen ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Besvimte

Episoden fant sted ved Orkdal videregående skole sist fredag. En kompisgjeng på fem skal ha «lokket» offeret inn i et rom, hvorpå en av de fem tok kvelertak på offeret. Ifølge rektor Kristoffer Uppheim skal de fire andre ha trukket seg litt tilbake og inntatt en mer perifer rolle, da de skjønte graden av alvor i det som skjedde. På ett tidspunkt etter at gjerningsmannen slapp taket på offeret, besvimte offeret.

Oppfølging

Da skolens ledelse ble kjent med hva som hadde skjedd, ble både politi og ambulanse varslet omgående. Offeret ble deretter fraktet til sykehus, hvor han fikk behandling. Etter hva ST har fått opplyst, skal offeret ikke ha pådratt seg varige, fysiske men etter hendelsen.

- Eleven som ble utsatt for volden, har hatt lange samtaler med vår rådgiver etter det som har skjedd. Vi har stilt alle våre fagpersoner tilgjengelig for vedkommende, og gir ham all den oppfølging vi kan gi. Det viktigste nå er å sørge for at han føler seg ivaretatt og ikke minst føler seg trygg på skolen. Vi har også tett dialog med foreldrene til eleven, og gjør det vi kan for at også de skal føle seg ivaretatt, forteller Uppheim.

Utvist

- Hva skjer med de fem som sto bak voldsutøvelsen?

- Gjerningsmannen er utvist fra skolen i fem dager. Det er maksimal lengde skolen har juridisk myndighet til å utvise en elev. Når det gjelder de fire andre, så avventer vi politiets arbeid med tanke på å få avdekket deres rolle i saken. Så får vi etterpå vurdere om, og hvordan vi skal reagere overfor dem. Vi gjennomførte lange samtaler med de fire mandag, og de var alle preget av det som hadde skjedd. Det virker som de har skjønt alvoret, sier Uppheim, og legger til at de hevder at det skal ha vært en foranledning til hendelsen..

Filmet

En av elevene filmet episoden, men ifølge rektoren ble opptaket slettet ganske så umiddelbart.

- Vedkommende som filmet episoden, sluttet å filme da det hele eskalerte. Vi har fått forsikringer om at opptaket som ble gjort ble slettet umiddelbart, og at det derfor ikke er noen fare for at opptaket vil bli publisert noe sted.

Overvåker

- Hva gjør skolen nå for at offeret og eventuelt andre elever ved skolen skal føle seg trygge?

- Vi har satt inn miljøarbeidere som skal overvåke det som skjer i friminuttene. Hvis en konflikt skulle oppstå, vil de være i nærheten og dermed kunne reagere. Denne ordningen vil vare fram til sommerferien.

Etterforskes fortsatt

Politiet mener å ha fått en grei oversikt over hendelsesforløpet, men at det fortsatt gjenstår en del etterforskning i saken.

- Gjennom avhørene har vi fått en forståelse både for bakgrunn og hendelsesforløp. Men fortsatt søker vi å få avklart detaljer gjennom den videre etterforskningen, opplyser etterforskningsleder Arnt Johansen, og legger til at det tas sikte på å få etterforsket saken ferdig i løpet av uka.

- Har politiet fått bekreftet at opptaket som ble gjort av voldsutøvelsen er blitt slettet?

- Det har jeg ingen kommentar til, da saken ennå ikke er ferdig etterforsket, sier Johansen.

- Ser politiet alvorlig på det som har skjedd?

- Ja, vi ser alvorlig på saken, sier Johansen og opplyser at alle de involverte er i aldren 17 til 19 år.