Agdenes

— Det er en seier bare å komme til finalen, men vi hadde et håp og en ambisjon om pallplass, sier elevene Bark Tønder Nilsen og Stina Sterten Berg, etter tirsdagens finale i Avis i skolen.

Spørsmål fra alle

Det er 21 år siden den første utgaven av Avis i Skolen ble arrangert i år. Konkurransen går ut på at x antall sjuendeklasser i hele fylket, eventuelt med supplement fra sjette, starter med to innledende runder på høsten etter utslagsmetoden. Finalen arrangeres på våren med de gjenværende klassene.

I år var det 59 klasser fra 54 skoler, totalt over 1500 elever, som var med helt fra starten. Sju klasser satt fra klokka 10.30 tirsdag og besvarte 30 spørsmål fra lokalaviser og riksmedier. Dette er et samarbeid, der avishusene sender en bunke aviser fra utvalgte tidsrom til skolene. De respektive avisene deltar med en representant på finaledagen for sin «nærmeste skole».

Spørsmålene er laget fra samtlige aviser, noe som altså betyr at elevene i Lensvik måtte ha greie på hva som har skjedd ikke bare i STs nedslagsfelt, men også på for eksempel Hitra, Åfjord, Oppdal og resten av verden.

Greie spørsmål

Og peiling hadde de. Av en oppnåelig poengsum på 30 – noe ingen noen gang har klart – endte Lensvik-elevene opp med en snittpoengsum på 24,44.

Derfor var det jubel mellom munnfullene med pizza på Lensvik kro da resultatene ble annonsert.

— Det var egentlig ganske greie spørsmål, og vi merket ingen forskjell i vanskelighetsgrad fra de to første rundene, er Bark Tønder Nilsen og Stina Sterten Berg enige om.

Det var for øvrig Hovin skole som vant, med 27,63 poeng. På andreplass kom Rennebu barne- og ungdomsskole med 25,60 poeng.

Leser mer avis

Avis i skolen har til hensikt å knytte barn og unge nærmere til avismediet, selv om lesevanene og de mange plattformene har endret seg mye siden oppstarten av konkurransen.

Bark og Stina er i hvert fall to som kan ha blitt nyrekruttert.

— Jeg liker papiravisa best. Det er så mye enklere å ta tak i den når den ligger på stuebordet. Men fram til nå har jeg kun løst Sudoku, sier Bark.

— Nå har vi lest absolutt alt i alle avisene for en periode. Jeg kommer nok ikke til å lese så mye, men mer enn før. Det kan jo også vært lurt å lese om det som skjer, sier Stina.

— Og Avis i Skolen er i hvert fall artigere enn vanlig skole, fullfører Bark.

— Noen av dere som har fått lyst til å bli journalist, da?

De kikker på hverandre, og er ganske enige:

— Nei, vi har kanskje ikke blitt bitt av den basillen.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Stina Sterten Berg og Bark Tønder Nilsen tror de blir mer ivrig på å lese avis etter å ha deltatt i denne konkurransen. Foto: John M. Myrhaug