Da #meetoo-kampanjen eksploderte i fjor høst med påfølgende dyneløft i flere politiske parti på etterjulsvinteren, var det oppsiktsvekkende stille fra noen politiske parti. Litt for stille til at det kunne være sant. Senterpartiet framsto som den snilleste i klassen med «null» skandaler og sextrakassering. Men det stemte selvsagt ikke. Mens Arbeiderpartiets Trond Giske tok det som måtte komme, var det trolig mange i andre parti som toet sine hender og håpet at det skulle gå over.

Heldigvis gjorde det ikke det. For det ville være dypt urettferdig om noen få måtte stå til rette for dumme handlinger og feilgrep, mens andre skulle få ture fram med uendret kurs, til tross for alvorlige overtramp og trakassering av kvinnelige kolleger.

Grisemeldinga som ble sendt fra en telefon fra en fest i Åre der noen av landets mest mektige Senterparti-menn, var samlet, er ingen bagatell. Mulig har de ti kameratene som var samlet for å diskutere Senterpartipolitikk, håpet at alt skulle glemmes og gå over med Trond Giske. Men det er litt rettferdighet igjen, ikke minst av hensyn til Liv Signe Navarsete som fikk denne stygge sms-en, og som dessverre erfarte at varslinga hennes ikke ble tatt på alvor. For det har vært pinlig stille fra partiledelsen i denne saken, og det er enda mer pinlig at de kunne tie om saken da #meetoo skjøt fart. Det tyder på at de umulig kan ha skjønt alvoret i saken, og at de heller ikke har ivaretatt hensynet til sine kvinnelige partikolleger.

At Ola Borten Moe som var på festen da meldinga ble sendt, nå trekker seg som nestleder i partiet, bør ikke komme som en overraskelse. For det er lite tillitvekkende at han på et tidligere tidspunkt, ikke har fått fram en beklagelse overfor den som ble krenket. Det er helt korrekt at han ikke kan fylle tillitsvervet i partiet slik situasjonen er, og den situasjonen har han selv satt seg i. Det er ellers oppsiktsvekkende at den kvinnelige Senterpartilederen i Trøndelag bagatelliserer grisemeldinga og synes synd på de ni som «kanskje» ikke var ansvarlige for at meldinga ble sendt. I denne saken er det kun én person det er synd på, og det er Liv Signe Navarsete. Alle andre må ta ansvar for at de har tiet som en slik krenkende sak som vitner om barnslig og fullstendig uansvarlig oppførsel.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST