Det sier Torstein Larsen, Pensjonistpartiets gruppeleder og representant i formannskapet.

Onsdag sto saken om kinosenter og bibliotek på Rømme på saklista igjen. Denne gangen på bakgrunn av rådmannens juridiske betraktninger rundt lov om offentlige anskaffelser.

Rådmannen hadde i sitt saksframlegg foreslått at det videre utredningsarbeidet må skje i Orkdal kommunes regi, uten samarbeid med Salvesen & Thams som tidligere vedtatt.

Advarer

Det er Salvesen & Thams som via eiendomsselskapet Thams eiendomsutvikling AS, Teas, eier tomta der flertallet i kommunestyret ønsker et bibliotek og kinosenter. Det har til nå vært snakk om at Orkdal kommune skal leie lokaler til kino og bibliotek, mens Teas skal stå for utbygginga og eierskapet.

Dette advarer kommuneadvokat Marit I. Risvaag mot, blant annet fordi det kan føre til at Salvesen & Thams blir diskvalifisert fra å leie ut til kommunen, nettopp fordi et samarbeidsprosjekt kan komme i konflikt med lov om offentlige anskaffelser.

Da ST omtalte Risvaags saksframlegg i lørdagsavisa, startet artikkelen slik:

«Det er tydelig at for hver gang denne saken behandles, svekkes flertallets klare ønske om at et slikt senter legges på Rømme.»

Utsettelse

- Det er riktig som avisa skriver, sa Torstein Larsen da han åpnet ordskiftet om kino- og biblioteksaken i formannskapet onsdag ettermiddag.

Han viste til saksframlegget, som i realiteten betyr en utsettelse av prosjektet i forhold til det opprinnelige vedtaket.

- Først den 15. oktober skal vi kunne ta stilling til veien videre, sa Larsen og gjorde det klart at han ønsket å ha et prosjekt som var så godt utredet innen den tid at man var i stand til å legge prosjektet inn i budsjett og handlingsplan, og at man kunne sette i gang uten videre utredninger.

Sammen med opposisjonen

For å få til et forslag som hadde mulighet for å få flertall, hadde Torstein Larsen samarbeidet med opposisjonen i forkant av formannskapsmøtet. Dette samarbeidet endte opp med et alternativ til rådmannens forslag, og Pensjonistpartiet sto sammen med Arbeiderpartiet og Småbylista som forslagsstillere.

Dette forslaget innebærer at kommunen lyser ut en konkurranse med en rett, men ikke plikt, til å inngå konktrakt om leie av lokale til kino og bibliotek i sentrum. Fristen settes til 15. juni. Deretter kommer en utredningsfase sammen med vinner av konkurransen, og deretter en mulig leiekontrakt. Alt dette skal være klart innen 15. oktober, slik at prosjektet kan innarbeides i budsjettet.

- Ikke illojalt

Først på selve møtedagen, i gruppemøtet rett i forkant av formannskapsmøtet, ble Larsens egen gruppering informert om og gjort kjent med forslaget.

Ifølge Larsen ble ikke dette særlig godt mottatt.

- Jeg oppfattet det som at de mente det var illojalt at jeg ikke hadde kommet til dem først.

- Er det ikke illojalt å snekre sammen et forslag sammen med opposisjonen, når du selv tilhører posisjonen?

- Nei. Jeg går dit jeg må for å få flertall for det jeg brenner for.

Til kommunestyret

Og Larsen fikk flertall for forslaget. Med seks mot fem stemmer vedtok formannskapet å utlyse konkurranse der man har mulighet til å vinne en leiekontrakt med kommunen når det gjelder kino og bibliotek.

Mindretallet, som besto av Senterpartiet, Orkdalslista, Høyre og Venstre, var tvilende til om dette var gjennomførbart og juridisk holdbart, noe de fikk støtte hos rådmann Steinar Gaustad på.

Saken vil uansett komme til endelig behandling i kommunestyret 2. mai, og Høyre varslet at de kanskje kunne komme til å stemme annerledes i kommunestyret.

Avventer

Før den tid vil det heller ikke skje noe når det gjelder Pensjonistpartiets deltakelse i den styrende flertallsgruppa. Det bekrefter ordfører Oddbjørn Bang overfor ST.

- Jeg ser ikke på dette som problematisk, og vi må nå avvente hva som skjer i kommunestyret, sier Bang.

- Kan Larsen og Pensjonistpartiet bli kastet ut av samarbeidet dersom det samme vedtaket står seg etter møtet i kommunestyret?

- Det vil jeg avvente og se.

Vil stå løpet ut

Torstein Larsen legger ikke skjul på at han vil stå løpet ut i denne saken.

- Dette er så viktig at alt annet må vike, sier Larsen som minner om at det samme skjedde for et knapt år siden da Pensjonistpartiet sto sammen med opposisjonen i kravet om at advarselen mot Anna Krogstad måtte trekkes. Den saken endte med seier for opposisjonen og Pensjonistpartiet.

Onsdag kan samme gruppering få nok en stor politisk seier. Spørsmålet er om det vil bli så krevende for posisjonen at Pensjonistpartiet kastes ut av samarbeidet.