Orkdal kommune mottar jevnlig klager fra folk som har møtt hester i Orklaparken, som omfatter den idylliske strekningen langs elva fra Forve bru på Fannrem til Grønørbrua på Orkanger.

- Vi har en rekke henvendelser som går på at det er trafikk med hest i Orklaparken, og dette spesielt nå på våren, bekrefter Nils Arne Sletvold, teknisk sjef i Orkdal kommune.

Hestefolket støtter seg gjerne til Allemannsretten (se fakta), som i hovedsak går ut på fri ferdsel i utmark. Men Sletvold sier at dette blir feil.

Politisk vedtatt

- Orklaparken er regulert som offentlig gang- og sykkelveg, og er klart skiltet i henhold til dette. Skilt 522 er anvendt for å etablere gang- og sykkelveg jamfør trafikkreglenes definisjon av slik veg, sier han og henviser til paragraf 1 nr. 1 i Skiltforskriften (Vegtrafikkloven).

Oppsetting av skilt 522 iverksetter følgende trafikkregler: «Det er forbudt å kjøre på gang-/sykkelveg. Det vil si at det er kun gående og syklende som kan ferdes etter gang- og sykkelvegen».

Ridende eller hestetrafikk generelt betegnes her som kjørende. Gjeldende reguleringsplan for Orklaparken er en politisk vedtatt plan av Orkdal kommunestyre.

- At hesteeiere påberoper seg benyttelse av Allemannsretten, blir feil i denne sammenhengen. Allemannsretten gjelder fri ferdsel i utmark, uavhengig av hvem som er grunneier, sier Sletvold.

- Ingen utmark

Definisjon av Allemannsretten er: «Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier».

- Orklaparken er ingen utmark, men en regulert gang- og sykkelveg. Allemannsretten kan ikke anvendes i dette tilfellet, påpeker han.

Sletvold forteller videre at ridende og kjørende med hest utgjør en stor risiko for myke trafikanter på turstien. Samtidig ødelegger hestene dekket i parken, noe som gjør det spesielt vanskelig å ferdes for eksempel for personer i rullestol, rullatorer og barnevogntrilling.

- Vi ønsker en trygg og mest mulig risikofri park, samt et godt vedlikeholdt dekke for våre tiltenkte brukere, sier han.

Støtter kommunen

Spørsmålet som da dukker opp er: Har kommunen lov til å utestenge hestene fra Orklaparken?

Henrik Øvrebø, juridisk rådgiver ved kommunal- og justisavdelinga hos Fylkesmannen, har sammen med kolleger over lengre tid på oppdrag av ST vurdert saken. Han henviser i en mail til ST til forskrift i Veitrafikkloven.

Sammenfattet er konklusjonen følgende: Hest, både ridende og med vogn, regnes som kjøretøy. Og kjørende skal bruke kjørebanen. Det er forbudt å kjøre på fortau eller gangveg.

- Med dette antar jeg at ditt spørsmål er besvart, skriver Øvrebø.

PS! I de siste årene har Orkdal kommune lagt ned store ressurser for å få opparbeidet en turvei langs Orkla. Ideen om Orklaparken oppsto som en del av Orkdal 2040-prosessen.

Fakta om Allemannretten:

* Allemannsretten er den retten som enhver har på en annen persons eiendom.

* Flesteparten av disse opprinnelig hevdvunne rettighetene har vært lovfestet siden 1957 gjennom friluftsloven.

* De er basert på respekt for naturen, og alle besøkende forventes å ta hensyn til bønder, grunneiere og andre brukere, og å ivareta miljøet.

* Det skilles her mellom innmark og utmark.

* I innmark, som vil være områder hvor eieren har et rimelig krav på å få være i fred, typisk hustomt og dyrket mark, har allmennheten begrensede rettigheter. Her har man kun lov å ferdes vintertid mens marken er frosset (og hustomt og inngjerdede områder er uansett unntatt).

* I utmark, som i loven defineres som «udyrket mark som ikke regnes som innmark», er ferdselsretten som utgangspunkt fri så lenge man tar tilbørlig hensyn.

* Allmennhetens frie ferdsel i naturen er truet av kommersiell utbygging og privatisering. Noen steder blir det til og med reist gjerder eller andre avsperringer selv der dette ikke er tillatt etter friluftsloven.

* Selv om utøvelse av allemannsrett har lange tradisjoner i Norge og i de fleste skandinaviske land, er det intet særegent norsk eller skandinavisk fenomen. En rekke andre nasjoner, som Østerrike, Sveits, Tyskland og England har allemannsrett eller elementer av denne i sitt rettssystem.

Orklaparken er regulert som offentlig gang- og sykkelveg, og er klart skiltet i henhold til dette. Foto: Øyvind Brostrøm