Når Sturla Eide og vokalgruppa Viggja Voices står på scenen sammen for første gang i en offentlig konsert, søndag 6. mai, så skjer det i Thamspaviljongen på Orkanger. Konserten har fått navnet «Heim».

– Konsertnavnet kommer av at Heimatt-gjengen har fått brakt Thams-paviljongen heim, smiler Anne Karin Støren.

Hun forteller at de er flere i Viggja Voices som er over snittet interessert i kultur, og at de er utrolig glade for at dette flotte bygget fikk komme heim til Orkdal.

God akustikk

Musikerne er spente på akustikken. Eide har opptrådt i Thams-paviljongen før, men ikke sammen med et kor. Han er sikker på at det skal gå bra. Det er for øvrig første gang et kor opptrer i bygget.

Olav Sigurd Kvaale, én av de fire hovedpersonene bak Prosjekt heimatt, skyter inn at akustikken ble prøvd allerede mens bygningen sto i Wisconsin.

– Fire menn sto midt på gulvet og sang den norske nasjonalsangen, smiler han, og tilføyer at de ikke ble overbevist om god akustikk før bygget var reist og prøvd ut på Bårdshaug.

Nå er det godkjent av alle som har spilt konsert der.

Mindre lokale, mer intimt

— De fleste konserter skal være så store. Det er veldig velkomment med et mindre og koseligere lokale, sier Sturla Eide, og tilføyer at dette skal bli en totalopplevelse med spesielt sammensatt musikk på en spesiell arena.

Støren sier seg enig.

— Det er bra det finnes et lokale som er egnet for oss. Vi trives med å opptre i kirka, men det er fint med så godt egnet alternativ.

De lover mest akustisk musikk, med en god blanding av vokal, fele og perkusjon, og byr på alt fra jazz til Prøysen.

– Det blir veldig variert, lover Anne Nor fra vokalgruppa.

Skryter av Eide

Viggja Voices ser fram til å opptre sammen med Eide, og er varme i sin omtale.

– Det er sagt om Sturla at i musikken hans kjennes et inderlig ønske om å snakke til publikum, sette i gang prosesser, løfte øyenbryn og røre på samme tid. Det finnes ikke en eneste likegyldig tone når Sturla spiller. Han må definitivt anses som en av de fremste utøverne vi har innen norsk folkemusikk, og det er veldig inspirerende for vokalgruppa å få samarbeide med ham.

Akustikken i Thamspaviljongen har fått skryt av de som har opptredd der. Nå er Viggja Voices spent på hvordan klangen blir når de som første kor inntar scenen.