– Det er eit namn som kling godt, og som inspirerer til å bli nysgjerrig på lokalhistoria og som løftar fram ein av dei fremste «skauningane» gjennom tidene.

Slik begrunner nanvekomitéen i Skaun kommune - på klingande nynorsk - hvorfor de ønsker å «døpe» den nye kultursalen Øysteinsalen.

Kjent skauning

Med «Øystein» menes tidligere erkebiskop Øystein Erlendsson, som ble født på Rossvoll i Børsa en gang på 1120-tallet. At Erlendsson senere ble erkebiskop i Ndaros, gjorde ham til en av de mest markante kirkelederne i Norge i middelalderen, i følge komitéen.

På Erkebispegården i Trondheim er det i dag allerede en sal som heter Øysteinsalen. På bakgrunn av dette har Skaun kommune henvendt seg til Nidarosdomens restaureringsarbeider for å forhøre seg om eventuelle motforestillinger om at det blir to saler med samme navn i regionen.

– Deres holdning til dette vil kunne ha påvirkning på vårt navnevalg, står det i henvendelsen.

Ingen innvendingar

Henvendelsen fra Skaun kommune er nå diskutert og behandlet.

– Vi har ingen motforestillinger, selv om det er samme navn på salen. Vi syns det er fornuftig at Skaun kommune også har en sal som heter det, for å markere tilknytningen til Øystein Erlendsson, sier Steinar Bjerkestrand, direktør i Nidarosdomens restaureringer, til avisa Sør-Trøndelag.

Salen i Erkebispegården ble bygget etter den store brannen i 1983, og fikk navnet Øysteinsalen i forbindelse med hundreårsjubileet i 1997.

– De to salene vil ligge i to forskjellige kommuner, og vi tenker at det er sjelden at en passasjer setter seg i en taxi og sier «Øysteinsalen», for så å bli kjørt til feil sted, sier direktøren.

Ettersom førespurnaden sendt fra Skaun kommune var skrevet på nynorsk, kom svaret fra Bjerkestrand på riksmål.

«Vi vil derfor informere om at vi ikkje har innvendinger til at Skaun kommune gjev «Øysteinsalen» som namn til den nye kultursalen i Børsa. Vi ønskjer lukke til med prosjektet, og ser fram til at salen kan opnast,» står det i brevet.

Ferdig i 2019

Kultursalen i Børsa, som bygges sammen med nye Skaun ungdomsskole og skal stå ferdig høsten 2019, vil få 220 sitteplasser.

Erkebiskop Øystein Erlendsson har fra før av fått en vei i Børsa oppkalt etter seg; den heter Erkebiskops Øysteins veg.

Skauningen døde i 1188, og ble utnevnt til helgen i 1229, og den eneste av de 27 erkebiskopene som ble utnevnt til helgen etter sin død, ifølge Wikipedia.