Pål Rune Johansen har tatt over sjefsstolen hos Elpro Group AS etter Geir Arne Rao, og har fått et godt inntrykk av bedriften etter de første ukene.

Johansen er født og oppvokst i Trondheim, bor på Vikåsen, er gift og har to barn. Han kom fra stillingen som regiondirektør for Q-Free i Norden, da han tok over som toppsjef i Elpro i mars i år.

- Jeg skal være litt på alle tre avdelinger, men blir nok mest i Selva. Utviklingen av Selva-miljøet byr på både fordeler og ulemper knyttet til beliggenhet. Det er ikke sånn at arbeidskraft nødvendigvis vil flytte dit, men vi må klare å håndtere utfordringene. Engineering-miljøet der ute er sterkt, og vi kan hente impulser og tilføre kompetanse fra for eksempel Orkanger, sier Johansen.

Ser mot Orkanger

- Er det aktuelt å etablere en avdeling på Orkanger?

- Jeg er ikke fremmed for tanken. Jeg er åpen for å se på hvordan vi kan skape vekst, men vi skal beholde våre arnesteder og vår opprinnelse. Selva og Fosen skal være hjørnesteiner fortsatt. Nå kommer Norsk Kylling og Isfjord til Orkanger, og vi må være på med samarbeidsstrukturer – ikke nødvendigvis å etablere oss der. Selva-identiteten skal vi ta vare på, sier Johansen.

Han viser til at oljeprisen har begynt å stige og markedet rører på seg, samtidig som det er høy aktivitet på stål-sida på fabrikken i Selva.

- Det maritime er viktig for oss, og der vi vil forsette å vinne markedsandeler. Vi har batterisatsinga, og vi har en del store utbyggingsprosjekter på land, sier han.

Lederbakgrunn

Johansen er utdannet sivilingeniør ved NTNU og har bred ledererfaring fra nasjonale og internasjonale virksomheter, sist altså fra Q-Free. Der startet han i 2000.

- Q-Free har litt samme historie som Elpro. Det var én sterkt gründer, Kai Bogen, som startet opp sammen med et par andre. Jeg jobbet med prosjektledelse og hadde ulike lederroller der. Det største prosjektet jeg ledet, var innføringen av bompenger i Stockholm.

I 2008 startet Johansen som leder av Noka, elektronikkprodusent til alle typer industrielle formål. Der var han i seks år, med 50 ansatte og 100 millioner i omsetning, før han havnet tilbake i Q-Free i 2014.

Miljøfokus

- Ut av det blå dukket Elpro-jobben opp. I de første ukene har det vært mye nytt, samtidig som jeg kjenner igjen mye. Det er fagområder jeg kjenner godt, og jeg synes det er spennende med miljøfokus og grønn tekning – elbiler, elferjer og elektrifisering av samfunnet. Det i seg selv er drivende for min del. Det er spennende å se en litt større mening i det man holder på med.

- Elpro har både landfokus, sjøfokus og Elpro Electro som jobber inn mot Fosen Yards. Selskapet har en fantastisk plattform for videre utvikling. Eierne er opptatt av å skape midtnorske industriarbeidsplasser. Kompetanse og ferdigheter lokalt, i kontrast til import. Det er spennende at dette skjer i Selva. Der eier vi fasilitetene selv, og har derfor stor fleksibilitet til å utvikle oss, sier han.