Hemne

Ole Paus på scenen under pubkveld i storteltetn og Humorfakkel Hemne rundt. Dette er bare et par av nyskapingene under Humorfestivalen i tidsrommet 1. til 3. juni.

Fakkel til fjells

Festivalgeneral Svein Waade forteller:

— Tidligere har vi hatt fest fredag og lørdag kveld, men de har vært veldig like og nærmest «konkurrert» med hverandre. Derfor ønsker vi å gjøre en vri med en litt roligere av avslappa fest fredag kveld. Komiteen fikk derfor ja fra Ole Paus, som vil holde en visekveld. Ole Paus er en lun type som vi tror vi skape en fin opplevelse for folk. Når det gjelder festen lørdag, er det Superbandet som spiller. Det består av Tore André Helgemo, Kim Andre Rønningen, Lars Ole Hageskal, Jan Erling Holberg og Sten Roger Kjønsvik, sier Waade.

Humorfakkelen håper han skal bli et brennbart tema for alle.

— Torsdag 10. mai starter stafetten, med tur til Roberget. På selveste 17. mai skal den til Dalemsfjellet, 21. mai til Ruten, før det blir rundtur i Hemne 26. mai. Vi håper folk vil delta på disse stafettene som vi vil gjøre noe artig ut av - i beste OL-ånd, sier han.

Imponerende meny

Det er også bestemt at all aktivitet i år vil foregå rundt Hemnehallen.

— Det betyr at det såkalte Etterlaget på søndag ikke vil foregå i sentrum av Kyrksæterøra, men på festivalområdet. Vi har diverse aktiviteter knyttet til dette denne søndagen. Vi legger opp til flere aktiviteter for store og små på området på lørdag, både før og etter forestillingene, blant annet humorleker – aktiviteter som er under planlegging, forteller Waade.

Det blir servering hele tida mens festivalen pågår – blant annet en gedigen frokost for alle på lørdag, og Waade berømmer gjengen som har ansvaret for denne delen av festivalen.

— Matserveringa er blitt et varemerke for festivalen, og de har en meny som langt overgår hva vi spiser til daglig, sier han.

Fire fra Hemne

Når det gjelder selve revyfestivalen, er den gjenkjennbar fra tidligere år. Det er én innledende forestilling på fredag og to på lørdag med nærmere 60 forskjellige nummer, før den store finalen lørdag kveld.

28 revylag deltar. De kommer fra 17 kommuner i tre fylker (Trøndelag som ett fylke). 86 innslag ble innsendt, og 57 deltar på festivalen. I tillegg kommer tre såkalte glansnummer utenfor konkurranse. Dette er godbiter som er vist tidligere, og i år framføres de av Terje Stamnes og Lånkerevyen.

— Så synes vi det er litt artig at vertskommunen Hemne har med hele fire revylag; Hemne Teaterlag, Egeland Standup, Hemnerussen og Vollbo revylag – sistnevnte bestående av brødrene Ketil og Finn Spjøtvoll, sier han.

I alt ni priser skal deles ut, blant annet to Direktekvalifiseringer til NM 2019. Én av disse prisene er for ungdomsnummer.

Som vanlig ønsker lokale politikere publikum velkommen som hælsepersonell. Bjørn Stuevold, kjent fra både Dagbladet og NRK – og som mangeårig deltaker selv, er konferansier, og Skaun Storband spiller både før og i «jurypausen» på finaleforestillinga.

Alt på storskjerm

Humorfestivalen arrangeres hvert annet år i partallsår når det ikke er NM i revy på Høylandet. Første gang var i 2002. Nærmere 200 frivillige er i sving.

— Vi bidrar til å løfte revymiljøet i Midt-Norge og skaper en positiv identitet for Hemne og regionen, sier Waade.

Festivalen har et budsjett på ca. 1,7 millioner kroner, og billettsalget starter kommende lørdag. Billettsalg skjer via hemneportalen.no eller fra Frivilligsentralen i åpningstida. I år som i fjor, blir det ikke solgt nummererte plasser.

— Det spiller ingen rolle hvor i salen du sitter, da alt som skjer fra scenen blir vist på to storskjermer i salen, sier Svein Waade.

Humorfestivalen i Heim?

Han håper selvsagt at folk benytter anledningen til å se det ypperste av midtnorsk revy like utenfor sin egen stuedør.

— Vi får se det beste av det beste. I tillegg håper vi selvsagt at folk gjør artige ting med klesvasken og bruker hodeplagg under festivaldagene.

I 2020 er det jubileum. Da er det tiende gangen med humorfestivalen i Hemne. Men da heter kommunen Heim.

— Blir det Humorfestivalen i Heim neste gang?

— He-he, det er et av spørsmåla vi må ta stilling til. Men vi må vel tilstå at detaljplanlegginga for neste festival ikke er kommet så veldig langt ennå.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Lånkerevyen, her representert ved Roger Nordgård og Harald Morten Bremseth, bidrar både med innslag i selve konkurransen og med glansnummer. Foto: John M. Myrhaug
Ole Paus og Humorfestivalen inviterer til visekveld på fredagskvelden. Foto: Nina Djerv