SV vil styrke Orkanger sentrum og vil ha utredet flere alternativer for plassering av kulturhus. En grundig utredning vil gi oss beslutningsgrunnlag for å avgjøre den riktige plasseringa av et nytt kulturhus. Men kommunen må eie bygninger som skal romme bibliotek, kino og kulturhus. Kommunen må være herre i eget hus.

Kommunen vil få 1 prosent lavere rente på lån enn private utbyggere vil få. Dersom kulturhuset for eksempel vil koste 100 millioner kroner, vil en prosent høyere rente utgjøre en million i året. Med en nedbetalingstid på mellom 20 og 40 år, vil det påføre Orkland kommune inntil 40 millioner kroner i ekstra kostnader for kommunen. Det er en sløsing med skattyternes penger til begunstigelse for en private utbygger som SV ikke kan være med på.

Dersom kommunen skal leie lokaler til kino og bibliotek, blir det eieren av lokalene som har siste ord til å bestemme når det må foretas vedlikehold og hva som må vedlikeholdes og bestemme eventuelle påkostninger, ikke leietakeren, som vil være kommunen.

Uheldig å skille ut bibliotek og kino

Å skille ut bibliotek og kino fra et framtidig kulturhus, vil være uheldig. Det vil gi dyrere drift enn ved samlokalisering, og man går også glipp av avgjørende publikumssynergier. Det vil gi dyrere drift.

Dersom kino og bibliotek tenkes som et første skritt mot en total samlokalisering og fullskala kulturhus på Rømme, må totalkostnadene for dette beregnes. Det er kun kino og bibliotek som er anslått til 4 millioner i året i leiekostnader på Rømme i regi av Salvesen & Thams.

15 millioner i året til privat kulturhus?

Et nøkternt anslag tilsier en årlig utgift BARE I LEIE for et fullskala kulturhus på Rømme vil ligge rundt 10 millioner i året, dersom det skjer under en privat utvikler. I tillegg kommer midler til drift, programmering og ansatte. Er Orkland kommune forberedt på å betale nærmere 15 millioner i året for et fullskala kulturhus som ikke engang er kommunens eiendom? Neppe.

For få parkeringsplasser

Det vil heller ikke bli nok parkeringskapasitet på Rømme. Parkeringskjelleren under blokka er planlagt med ca. 100 parkeringsplasser. Disse skal også brukes av beboerne i leilighetene i samme blokk. På den nye parkeringsplassen ved Rådhuset og Amfi er det til sammenligning ca. 500 parkeringsplasser.

Hvorfor slik hast?

Dette er en sak som vil være av stor betydning for Orkland kommune. Det må sikres et bredere beslutningsgrunnlag som involverer hele den nye kommunen og potensielle brukere, både lokalt og regionalt. Å binde opp så store leiekostnader til en privat utleier i opp mot 40 år kan ikke bestemmes av Orkdal alene ett år før Orkland er en realitet, det blir Orkland kommune som skal betale, og det vil være uheldig for samarbeidet i nykommunen.

Disse kostnadene ville for øvrig kommet i tillegg til avdrag og renter på Folkehelsesenteret, som vil koste over 300 millioner kroner.

Mange av tilhengerne av Rømme-alternativet tror ikke det blir noe av kulturhus når vi blir en del av Orkland kommune fra 2020. SV vil å satse på at de tar feil, og at kulturhus blir neste store prosjekt når Folkehelsesenteret står ferdig.

400 000 kroner i året + 1,5 stilling

Unntatt 1,5 stilling (kulturleder og kulturformidler) bruker Orkdal kommune i dag 400 000,- i året til kulturhus og kino. I tillegg kommer årlige driftsutgifter til biblioteket. I dag har kinoen for øvrig gratis leie i dagens kulturhus.

Mer til kultur

SV ønsker å bruke mer penger på kultur. Vi har satset stort på flotte idrettsanlegg i et par tiår. Nå er tida inne til satse mer på kultur. Men kommunen har andre primæroppgaver som også trenger styrking, som eldreboliger og fornyelse av Helsetunet. Dermed er det mest ansvarlige å bygge på rimeligst mulige måte, både for å sikre kulturen (innholdet) gode kår og samtidig kunne ta vare på kommunens primæroppgaver.

Penger til kultur – ikke til leie

Derfor må oppgaven løses i kommunal regi, på kommunalt eid tomt og ikke av private utviklere på privat grunn.

Høyre og Frp går inn for privatisering av kommunale oppgaver. Men i kommunestyret i Orkdal er Ap og Pensjonsistpariet (ex Høyre og Frp) og Småbylista som er pådriverne for privatisering av kulturhus. Representanter fra Høyre og Frp stemte sammen med SV og flertallet for rådmannens innstilling.

Avklaring

Da Thamspaviljongen ble bestemt plassert på Bårdshaugplatået, var det med en forsikring fra rådmannsapparatet om at dette ikke vil hindre full utbygging av framtidig kulturhus på samme tomt. Det er ikke framlagt en visualisert studie av hvordan dette i praksis kan se ut, det er bare forelagt en plantegning, som for øvrig bare er sett av kulturutvalget.

Det er fullt mulig å bygge ut et fullskala kulturhus med kino, bibliotek, kultursal, øvingslokaler, konfesjonsfritt seremonirom m.m. på Bårdshaugplatået som til og med kan gi paviljongen et enda bedre fokus, mener administrasjonen. En visualisering av en slik løsning bør snarlig bestilles og vurderes. Det vil være nyttig for å avklare en plasseringen av nytt kulturhus.