Orkdal/Meldal

— KrF har årlig arrangert fredsfest den 8. mai, helt siden krigen, sier Ivar Konrad Gangås.

Dramatikk

Nå når de går sammen med Orkdal kommune om en annen vri på arrangementet, understreker han at det hele er absolutt upolitisk.

Det er tidligere blitt lagt krans på bautaen av Odd Nilsen den 17. mai hvert år. I år vil det bli gjort 8. mai.

— Orkdal kommune har pusset opp bautaen av Odd Nilsen, som står i Klinglien, og ordnet opp området rundt. Nilsen ville fylt 100 år i år. Det er en fin anledning til å sette i stand og få et fint arrangement rundt dette, sier ordfører Oddbjørn Bang.

Bautaen ble satt opp i minne om sabotøren som måtte bøte med livet under krigen. Den 19. november 1943 hadde Odd Nilsen ansvaret for å legge ut en sprengladning på skinnegangen på Thamshavnbanen i Klinglien. Planen var å stoppe det nordgående kistoget, få togpersonellet ut, ødelegge skinnegangen med sprengstoff, for så å sende togsettet utfor stupet. Nilsens sprengladning gikk av ved et uhell, og han måtte bøte med livet.

Vil nå veteranene

Nå ønsker arrangøren spesielt å nå ut til veteranene som har tjenestegjort for FN, og håper de tar seg tid til å overvære at kransenedleggelse og tale.

— Vi har tidligere fått forståelse av at veteranene setter pris på invitasjoner hvor vi kan gjøre litt ekstra stas på dem, sier Gangås.

Det starter med at major Angvik-Kristiansen legger ned krans ved bautaen, deretter vil fredsfesten fortsette i Svorkmo samfunnshus.

— Der blir det tale ved Angvik-Kristiansen og kulturelle innslag med musikk og sang, sier Gangås.

— Vi håper at dette skal bli et årlig arrangement, sier Bang som tilføyer at han engasjerer seg ekstra for å ta vare på krigshistorien.

Orkdal kommune holder blant annet på å sette i stand flere av kommunens bautaer.

KrF-politiker Ivar Konrad Gangås, ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, og ordfører i Meldal, Are Hilstad, blir alle å finne på fredsfesten i Klinglien 8. mai. Foto: Toril Langmo Skjetne
Major Morten Angvik-Kristiansen fra Råbygda, skal holde tale om krigen i Sudan under frigjøringsdagen. Foto: Privat