I formannskapsmøtet i Skaun kommune, onsdag 9. mai, skal rådmann Jan-Yngvar Kiel legge frem årsberetningen for 2017. I den står det at Skaun kommune gikk med et solid overskudd.

– Det er en god melding, det er jo det. Kommunen har et såkalt mindreforbruk på 30,8 millioner kroner, sier Kiel, til avisa Sør-Trøndelag.

Store investeringer

Siden 2012 har kommunen gått med et overskudd på til sammen 155,3 millioner kroner. Ifølge beretningen har disse midlene «blitt brukt til å bygge opp disposisjonsfondene», noe som blant annet gir kommunen mulighet til å øke egenfinansieringen i forbindelse med store investeringer i for eksempel barnehage og skole.

– Det er ikke nødvendigvis slik at rådmannen ønsker seg et så stort mindreforbruk, men vi trenger investeringsmidler og egenkapital i det som er en stor vekstkommune. Kommunen har behov for mange nye bygg, og det er kostbart. Vi må rigge oss til slik at vi klarer å imøtekomme forventninger om infrastruktur, skole, og barnehage, sier Kiel.

– Med så stort overskudd, burde ikke kommunen brukt mer ressurser på å forbedre tjenestetilbudet?

– Det kan man alltids spørre om. Det jeg kan si er at vi gjennom arbeid i kommunen og samarbeid med andre kommuner utvikler tjenester foreløpende, og vi er glade for at vi har den muligheten. Vi har en klar ambisjon om at tjenestetilbudet skal bli enda bedre.

Gjeld og investeringer

Kommunen bygger i disse dager ny ungdomsskole til over 350 millioner kroner, og har også investert store store summer i barnehage. Overskuddet til tross, siden 2013 har lånegjelden per innbygger i Skaun kommune steget fra 42 810 kroner til nesten det dobbelte; 81 600 kroner.

Ved utgangen av 2017 hadde Skaun kommune en totalgjeld på 664 millioner kroner.

Kommunen har vedtatt å investere over 200 millioner kroner i både 2018 og 2019. I årsberetningen som nå legges frem anbefales det «en sterkere bruk av driftsfondet til finansiering av investeringene».

– Resultatet viser at kommunen har god kostnadskontroll, selv om vi foreløpig har litt romslig økonomi. Når ungdomsskole og kultursalen står ferdig, vil bildet bli mye trangere, sier opposisjonsleder Erik Finstad (H), til ST.

Ved inngangen til 2018 hadde Skaun kommune satt av 140 millioner kroner i disposisjonsfond; dette er penger som kommunen fritt kan bruke til drift og investeringer.

Eiendomsskatt

Årsberetningen viser at Skaun kommune tok inn nesten 15 millioner i eiendomsskatt i 2017. God kommuneøkonomi gjorde at innbyggerne ble fritatt for eiendomsbeskatning i fjerde kvartal.

– Vi er trukket frem som en kommune med høy eiendomsskatt. Men der er rådmannen i en lykkelig situasjon at spørsmål om eiendomsskatt må politikerne svare på. Men det er ingen tvil om at vi har hatt god bruk for å finansiere de store investeringene vi har, svarer Kiel.

– Kommunen vokser og vi må ha en kommunal infrastruktur i bunn som tåler dette. Derfor har Skaun Høyre sagt at vi er villig til å ha en liten eiendomsskatt for å finanisere dette, sier Finstad.

I april måtte ordfører Jon P. Husby (Sp) imøtegå kritikk fra Frp's stortingspolitikere om det de mente var unødvendig bruk av eiendomsskatt i Skaun kommune.

– Vi faser ut eiendomsskatten hvis det er grunnlag for det. Hvis det er mulig på sikt så ønsker vi jo å fjerne den, sa Skaun-ordføreren den gang.

Sykefravær

I årsberetningen kommer det også frem at sykefraværet i Skaun kommune var 8,4 prosent i 2017. Målet var, og er, 7,5 prosent.

– Det er ikke bestandig så enkelt å finne årsaker til høyt sykefravær, men ofte handler det om arbeidsmiljø, og det er blant de tingene vi ønsker å finne ut av. Vi har ikke helt nådd målene, men vi arbeider mer systematisk enn før, og gjør enda sterkere tiltak nå. Trenden er positiv; så langt i 2018 er vi godt nede på 7-tallet, sier Kiel.

– Rådmannen har kjørt et opplegg mot enkelte enheter hvor man involverer både medarbeidere og ledere. Dette har i en viss grad hjulpet noe. Hvis man skal trekke fram én enkelt ting, så er det lederes evne til å tilrettelegge for den enkelte, samtidig som at man ivaretar produksjonen. Dette er ingen liten utfordring, dessverre, sier Finstad.