Orkland kommune er i støpeskeia, og det er all grunn til å gå framtida i møte med begeistring og optimisme. Orkdal har i mange år hatt et positivt omdømmestempel på seg med tanke på næringsliv. Orkdal - industrikommune nummer én, og nå den siste tida; Orkdal - næringskommune nummer én, har vært markedsført med stolthet og troverdighet i mange år. Orkdal er blitt sett på som et industielt kraftsentrum i Midt-Norge, et omdømmestempel som har avfødt mange positive synergier. Alt tyder på at også Orkland vil kunne bære et slikt stempel med troverdighet. Det skjer nemlig veldig mye spennende i Orkland-geografien om dagen. Norsk kylling og Isfjord er på vei med mange arbeidsplasser. Med Norsk kylling kommer også Nutrimar, som ønsker å dra veksler på ei samlokalisering med kyllingfabrikken. Disse etableringene kommer altså i tillegg til det omfattende og robuste næringslivet som finnes fra før.

ser vi at også de nye etableringene kan komme til å avføde synergier som vil styrke Orkland som nærings- og industrielt kraftsentrum. Det er allerede kjent at det skal bygges en topp moderne energisentral i tilknytning til kyllingfabrikken, der lagring og styring av energi er stikkord. I forbindelse med dette prosjektet, har man sett på mulighetene for å få transportert damp i rør fra Elkem Thamshavn. Både Norsk kylling og Nutrimar vil trenge damp i produksjonen. Ved å få tilført denne dampen i rør fra Elkem Thamshavn, vil man spare mye energi. Alternativet er nemlig å produsere damp med gass som energikilde. Planene som nå utredes, vil kunne bety en miljøgevinst i form av en vesentlig reduksjon i utslipp av CO2. Også flere bedrifter har signalisert at de øsnker å nyttiggjøre seg damp om planene blir realisert, og det ligger også i kortene at ei realisering vil kunne trekke enda flere bedrifter til kommunen.

Men det er ikke bare i dagens Orkdal at næringslivet blomstrer. Både Meldal og Agdenes har et næringsliv å være stolt av. Omtrent samtidig som planene om damptilførsel til Grønøra ble kjent, kom nyheten om at Elpro har kjøpt opp produksjonen av skipsbatterier etter konkursen hos PBES Norway i Trondheim. Ifølge direktør Pål Rune Johansen i Elpro Group vil batteriproduksjonen legges til Selva, og dette vil bety at den viktige hjørnesteinsbedriften får flere føtter å stå på. I ei tid hvor miljø står i sterkt fokus, bygges det nå i storgrad maritime fartøyer som er elektrisk drevet. Med denne ekstra «foten», vil Elpro stå enda sterlkere i møte med framtida. Med andre ord; Orkland vil helt sikkert kunne bære «næringskommune nummer én»-stempelet med stolthet og troverdighet, og det må Orkland sørge for å utnytte for hva det er verdt - slik Orkdal har gjort!

Foto: Silje Asbjørnsen