— Vi må gjøre en innsats selv, og vi måtte selv ta initiativ for å få sortert søppelet i barnehagen, sier Petra Illøkken af Burén som tok med seg sorteringsrutinene fra da hun jobbet i barnehage i Trondheim.

Eget initiativ

Da hun begynte å jobbe i Hammerdalen barnehage, tok hun kontakt med Hamos for bedre håndtering av avfallet.

— Vi måtte ta initiativ selv, sier Illøkken af Burén.

De fikk blant annet ordnet rutiner for riktig behandling av avfall idet de tar imot varer til barnehagen. Plast går i plastavfall, mens papir går i papiravfall. Også på avdelingene er det egne beholdere for restavfall, glass og metall, papir og plast. Og ungene er påpasselige med å sortere riktig. For er det noe de er opptatt av, så er det dyr som lider på grunn av at mennesker forsøpler naturen.

Dyr blir syke av søppel

Odin (5) forteller om en babyhval som døde etter å ha fått plast i seg. Elias (4) forteller at han ofte plukker søppel i naturen både sammen med barnehagen og sammen med foreldrene sine. Julie (6) forteller at det er viktig å plukke opp søppelet slik at fuglene ikke spiser det og blir syke av det. Hun forteller også at folk hiver fra seg poser med hundebæsj. Det synes hun ikke er særlig bra.

Mattias (5) er også opptatt av dyrehelsa.

— Hvis det er søppel i naturen, så dør dyra. Vi plukker masse søppel når vi går på tur. Mamma og pappa vet også at de skal plukke søppel, sier Mattias.

Tror de fant en bombe

Det er åpenbart at ungene har en oppdragende funksjon overfor de voksne, også foreldrene.

— Det er viktig at vi ikke kaster ledninger og tråder i naturen, da dyra kan sette seg fast i dem, sier Leah.

En gang i uka er barnehagen på tur i nærmiljøet, og da er ungene opptatt av å plukke søppel som er kastet langs vegene.

— Både vi og ungene er forferdet over alt folk kaster fra seg. Det er klær, hele poser med søppel, ispinner, godteripapir og masse snusesker, forteller Petra Illøkken af Burén.

— En gang fant vi noe som lignet på en bombe på gresset, sier Victoria (5) og forteller at de visste ikke annen råd enn å levere den på bensinstasjonen.

Resirkulering

Heldigvis er både barn og voksne i Hammerdalen barnehage av det kreative slaget som gjerne tar i bruk ting som er kastet. Som et kosteskaft de bruker i garderoben, og bøtter som de planter i. I taket henger et gammelt sykkelhjul som en flott dekorasjon.

— Vi fikk det av noen som ikke hadde bruk for det lenger, forteller Isabella Kvarmesbakk.

Flere søppelbøtter

På sin mange turer i nærmiljøet i Buvika, har de oppdaget at det er få søppelbøtter til å hive søppel i.

— Ungene i barnehagen mener det skulle vært flere søppelbøtter rundt omkring. Da hadde kanskje ikke folk kastet fra seg så mye søppel som til slutt ender opp i bekker, elver og til slutt i havet, sier Gabriella Dragset som er imponert over ungenes engasjement for en renere klode.

Men så er det også de som skal arve denne kloden til sjuende og sist.