18. april løp Lars Lystad Svorkdal 5 kilometer under arrangementet Trønderjogg på utrolige 16,41. Den tiden var så sterk at 13-åringen hadde vunnet klassene 14–15 år og 16–17 år om hadde stilt der. Tiden er den soleklart beste i Norge i hans aldersklasse i år. Det er faktisk hele 6 år siden noen 13-åring har løpt raskere enn det. Den gang var det supertalentet Simen Halle Haugen (blant Norges beste juniorer nå) som løp på 16,21. Det samme året løp 12 år gamle Jakob Ingebrigtsen på 16,43.

Allsidig 13-åring

ST møtte 13-åringen under Tinestafetten tirsdag like etter at han hadde lag bak seg 200 meter på friidrettsbanen i Idrettsparken.

- 200 meter er litt for kort for meg. Jeg liker at det er litt lenger distanse, sier han uten å virke nevneverdig preget av distansen han har lagt bak seg.

Til tross for imponerende tider med løpeskoene, er det ikke bare løping Svorkdal driver med.

- Jeg trener fotball to ganger i uka og på vinteren går jeg mye på ski. Løping er noe jeg gjør ved siden av. Jeg løper en god del alene, sier Svorkdal.

Løper 4–5 ganger i uka

Løpetalentet innrømmer at det er artig å være landets raskeste 13-åring på 5000 meter.

- Det var et bra løp og det er litt artig å se at jeg er øverst på ungdomsstatistikken. Det er bare 20 sekunder opp til den raskeste tiden av 13-åring gjennom tidene, sier Svorkdal.

- Trener du mye?

- Jeg prøver å trene så mye som mulig. I tillegg til fotballtreningene så tror jeg at jeg løper rundt 4–5 ganger i uka. Da løper jeg 7–9 kilometer hver gang, sier 13-åringen.

Vil satse på langrenn

Svorkdal synes det er artig å løpe, men er usikker på om det er det han kommer til å satse på når han blir eldre.

- Jeg har veldig lyst til å bli god på ski. Jeg har større sjanser til å hevde meg i verdenstoppen på ski enn på løpebanen. Jeg kommer nok til å holde på med løping også fremover, så vi får se, sier Svorkdal.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255