Den siste tida har avisspaltene vært fylt med «søppelsaker» i ordets rette forstand. Kommuner, med skoler i spissen, har gjennomført en fantastisk dugnad med å plukke søppel langs veiene og ikke minst i strandsonen. Mest fokus har det vært på plastforurensning. Bildene av den døde hvalen som hadde magesekken full av plast, har rørt hele nasjonen og bidratt til å motivere både liten og stor til å ta bedre vare på kloden vår.

Dessverre er det behov for slike søppelaksjoner hvert år. I fjor startet Fredly folkehøyskole en tradisjon med å bruke én vårdag til å plukke søppel i strandonen mellom Viggja og Buvika. I fjor ble det fylt 78 sekker med søppel, og både lærerne og elevene innbilte seg at det ville bli betydelig mindre i år, med tanke på den grundige aksjonen i fjor. Men der tok de feil. I år ble det plukket 134 sekker, og elevene rakk ikke å plukke alt i løpet av dagen som var satt av. Blant annet ble det funnet bygnings- og husholdningsartikler til nesten et helt hus i en skråning rett ved Grønlandsskjæret. Her har tydeligvis noen valgt å stoppe på veien, rygge seg ned mot skråningen og tippe søppellasset ut i naturen.

At noen gjør slikt, er bare trist. I tillegg er det uforståelig. Alternativet er nemlig å kjøre noen få kilometer lenger, eller kortere, alt avvhengig av hvilken vei forurenseren kom fra, og få levert søppelet gratis på Hamos. At folk velger naturen som søppelplass, til tross for at det hadde vært like enkelt og «billig» å kjøre søppelet dit det hører hjemme, vitner om kunnskapsløshet og ikke minst skremmende holdninger.

Gjennom medieoppslagene de siste ukene og månedene er det blitt avslørt at det er helt nødvendig at vi alle bidrar til en stor dugnad for å ta bedre vare på jordkloden vår. Vi har lenge kjent til konsekvensene av klimagassutslipp. Vi har trodd mye om plastforurensning. Men når vi nå finner fugler og fisk som er døde på grunn av plastforurensning, så vet hver og én av oss nok. Man trenger ikke nye forskningsrapporter for at folk skal tro på at vi er i ferd med å ødelegge jordkloden vår om vi ikke gjør endringer.

Og det er håp, mye takket være de unges engasjement for miljøet. Ryddekampanjene som har involvert skoler nå i vår har avfødt et voldsomt engasjement og en tydelig bevisstgjøring hos barn og unge. De korrigerer sine foreldre og framstår som aktive miljøambassadører. Og det er nettopp de unge som skal føre denne kloden videre. Derfor er det håp, forutsatt at vi lytter til de unge!

Foto: Silje Asbjørnsen