– Vi bestemte oss for å utsette saken en måned; til møtet i juni, fordi vi må la det synke inn litt. Det er en viktig symbolsk sak. Men vi liker alle forslagene fra navnekomitéen, sier HOKU-leder, Espen Tørset, til avisa Sør-Trøndelag.

Rådmannens innstilling var å kalle det nye kultursenteret i Skaun kommune for «Bautaen kulturhus», den nye kultursalen for «Øysteinsalen», og idrettshallen for «Børshallen».

– Hovedutfordringen er hva vi skal kalle hele bygningen. Om det skal være et ambisiøst navn som Bautaen, både på skole og kulturhuset, eller om vi skal la det hete Skaun ungdomsskole, slik navnekomitéen foreslår, sier Tørset.

Stort engasjement

HOKU-lederen viser til et voldsomt engasjement fra lokalbefolkningen, både på godt og vondt.

– Det har vært voldsomt, og det er like mange meninger som det er folk, tror jeg. Det er kjempebra, og det viser at det er en viktig symbolsak. Det er et signal, både for bygget i seg selv, men også for hele kommunen. Derfor gir vi oss selv litt tid til å trekke pusten.

Ekstra tid til tross, Tørset tør ikke love at alle blir fornøyde med navnet på det nye skole- og kulturknutepunktet i kommunen.

– Å gjøre alle fornøyde, greier vi nok aldri å få til. Navn og dialekt er noe som skaper voldsomt engasjement, uansett hvem man møter. Det handler om identitet.

Overbygningsnavn

Administrasjonen i Skaun kommune rettet i november en forespørsel til navnekomitéen i Skaun kommune om å foreslå navn til kultursal, idrettshall og kultursenter.

Arbeidstittelen på prosjektet har vært «Skaun ungdomsskole og kultursenter», og mye tyder på at skolen kommer til å beholde dét navnet.

Navnekomitéen har fremmet tre forslag til navn på kultursenter; Børsa kulturhus, Skaun kulturhus og Bautaen kulturhus. Her mener rådmannen at det er de to sistnevnte som er de beste forslagene.

I sakspapirene kommer det frem at det har vært drøftet å gi hele bygget ett felles overbyggende navn, men det foreslår rådmannen ikke i dette tilfellet.

Kultursal og idrettshall

ST har tidligere skrevet om at komitéen har foreslått å oppkalle kultursalen etter erkebiskop Øystein Erlandsson.

Komitéen foreslår at idrettshallen skal hete Børshallen eller Børsahallen, noe rådmannen samtykker i.

«Dette er ei samansett form som tar vare på den gamle genitivsforma som framleis fins i dialekten vår, jfr børsværing, Børselva og Børsberga og i nylege namnevedtak som Børsbrua og Børskrysset,» står det i komitéens forslag.

I sakspapirene kommer det også frem en usikkert rundt det å bruke forskjellige navn på skole, kultursenter, -sal og idrettshall, i fare for at det skal virke forvirrende. Dette kontra det å bruke ett overbygningsnavn på hele bygget.

Det kan, ifølge sakspapirene, også være aktuelt å se på muligheten for å endre navn på Skaunhallen i Buvika, til Buvikhallen.