Helle Lund Olsen fra Orkdal er på plass i Lisboa hvor hun deltar på sin niende Eurovision Song Contest.

- Dette er som julaften, nyttårsaften og bursdag på samme tid, stråler Helle Lund Olsen mens hun sitter på toget på utflukt til den fantastiske byen Sintra utenfor Lisboa.

Gode barndomsopplevelser

Melodi Grand Prix-feberen har hun hatt siden hun var lita jenta og satt foran TV-apparatet sammen med familien i Orkdal for å se Melodi Grand Prix.

- Det er nok knyttet til den gode barndomsopplevelsen med pappas pizza, og at jeg fikk sitte oppe litt lengre, sier hun.

Men det er ikke bare det som gjør at hun i en alder av 30 år har den norske MGP-finalen og Eurovision Song Contest som sin store lidenskap.

- Jeg synes det er veldig rørende når mennesker møtes på tvers av nasjoner og vaier med sine flagg. Alle er venner, og jeg har knyttet mange vennskap gjennom alle de MGP-finalene og Eurovision Song Contest jeg har vært på, forteller Helle som har vært med i den norske Grand Prix-klubben siden Rybak vant i 2009.

Ni finaler

- Det var stort å se ham vinne i Spektrum. Og jeg har bestandig hatt lyst til å være til stede på en internasjonal finale, sier Helle som i år er på sin niende internasjonale finale.

Etter finalen i Oslo i 2009, fulgte finalene i Düsseldorf, Baku i Aserbajdsjan, Malmö, København, Wien, Stockholm, Kiev og Lisboa.

- Det er ikke bare musikken. Det er å være på reise sammen med folk som du liker godt og delta på et flott arrangement der alle er hyggelige med hverandre, sier hun.

Helle Lund Olsen sammen med Alexander Rybak som er en stor favoritt ved årets internasjonale finale.

Rolige tilstander

Selv om alle heier på sin sang, er ikke folk redde for å skryte av andre land sine sanger, og det er svært rolige tilstander blant publikum og i delegasjonene.

- Vakter jeg har snakket med, sier at det er mye roligere tilstander i løpet av disse 14 dagene med Eurovision Song Contest, enn det er på en fotballkamp bare i løpet av en dag, sier Helle som tilbringer ti dager i Lisboa under årets melodikonkurranse.

Det er dager de ni MGP-vennene som reiser i lag, bruker godt, enten det er å dra på utflukter, være på konserter eller delta på sammenkomster med den norske delegasjon.

En knapp på Rybak

Når det gjelder årets europeiske finale, er hun imponert over nivået på melodiene. Derfor er det også vanskelig å tippe vinner.

- Kypros er et veldig hett tips, og de kommer nok til å vinne publikumsstemmene. Personlig synes jeg Frankrike og Sverige har de beste låtene, men likevel holder jeg en knapp på Norge.

Hvorfor?

- Fordi vi har en tradisjon for å vinne en gang hver tiende år. Dessuten er Alexander Rybak et fantastisk menneske med en herlig sjarm. Han kommer til å nå godt igjennom på europeiske TV-skjermer med en fengende låt kombinert med flott framføring, sier Helle som krysser alle fingrene hun har for Rybak på semifinalen torsdag kveld.

Hun føyer til at akkurat nå ligger Rybak på førsteplass på oddsen, så hun tror det går veien for Norge og Rybak.

Liker å hate

Helle Lund Olsen framhever finalen i Baku i 2012 som den største Grand Prix-opplevelsen sin så langt.

- Det var spesielt å være der da hele byen var ombygd til en arena. Vi fikk også inngang til etterfesten til svenske Loreen som vant. Det var så mye glede der.

Hva tror du er årsaken til at folk enten elsker eller hater MGP?

- Det er nok slik at det vekker sterke følelser hos folk. Jeg tror det handler om at folk liker å ha noe å hate. Men likevel så ser de på programmet, sier Helle som er blant rundt 300 norske fans i Lisboa i disse dager.

Håper på statusheving

Selv om hun synes det er stort å delta på den internasjonale finalen, er hun fortsatt en stor tilhenger av den norske finalen som hun håper får like stor status som den svenske melodifestivalen.

- I Sverige spilles sangene fra Melodifestivalen på radioen hver time hver eneste dag. Jeg håper MGP får større påvirkning på musikkbransjen i Norge, sier Helle som også synes det er stas med den svenske melodifestivalen ettersom hun for tida er bosatt i Askersund fem mil sør for Örebro hvor hun jobber som lærer på en ungdomsskole.