Tirsdag ettermiddag og kveld ble det foretatt en kontrollert nedbrenning av en fraflyttet bolig på Mjønesaune i Snillfjord. Det var entreprenøren som bygger ny Fv 714 som hadde gjort klart huset for riving, men i stedet ble det rettet en forespørsel til brannvesenet om det var aktuelt å benytte det til en øvelse.

— Vi er veldig glad for dette initiativet. Det er sjelden vi får tilgang på et så bra øvingsobjekt for å gjennomføre en slik fullskala øvelse, sier Leif Harald Bremnes, brannsjef i Orkdal, Skaun og Snillfjord.

450-500 grader

Brannmannskapene, ca. 15 i tallet, fikk prøve seg på de fleste scenarioene du kan komme oppi i en reell situasjon. Huset ble påtent og slukket ni ganger, før det på tiende påtenning fikk brenne helt ned.

— Vi fikk øve på røykdykking, og det å forstå utviklingen og se på signalene når det brenner innvendig. Det samme gjelder utvikling av gasser, forteller Bremnes.

— Hvor høy er temperaturen når mannskapene er inne i huset?

— Fra 450 og opp til ca. 500 grader. Men når vi lar det ta av helt uten mannskaper innendørs, er temperaturen nær oppunder 1000 grader, sier han.

Uten utrykning

Dette var altså ei rein brannøvelse. Det vil si at mannskapene var på plass da huset ble påtent og at utrykning og utrykningstid ikke var en del av øvelsen.

Også beredskapen i tilfelle det skulle oppstå en reell brann, var ivaretatt.

— Vi har alltid en god restberedskap, og flere kjøretøyer var med til Snillfjord uten å bli brukt under øvelsen, de var der kun som beredskap, sier Bremnes.

Øvelsen varte i ca. fem timer fra klokka 17.00.