Den nye barnehagen som skal bygges i ytre Agdenes vil ikke være dimensjonert for samlokalisering med SFO, fordi budsjettet ikke tillater det.

Det ble vurdert i en tidlig fase om man skulle bygge nye Mølnbukt barnehage så stor at det var mulighet for SFO i samme bygg. Dette ble vurdert med tanke på at man, ved en eventuell framtidig skolenedleggelse, fortsatt vil være sikret å ha et SFO-tilbud i ytre del av kommunen. Men arealet måtte krympes for å få barnehagen inn i kostnadsramma på 10 millioner kroner, og dermed var det SFO-plassene som ble tatt ut.

- Det er satt av 10 millioner på årets budsjett til den nye barnehagen, og vi måtte knipe på noe for å få det til. Da vil vi heller bygge barnehagen, uten å plusse på de ekstra kvadratene til SFO. Men det arkitektene gjør nå, er å ta høyde for at bygget kan utvides ved behov i framtida. Vi bygger en romslig barnehage, med mulighet for å bygge på SFO senere, sier assisterende rådmann Eva Sæther.

Finjusterer tegninger

Barnehagen skal bygges på samme tomt som i dag. I dag henger barnehagen sammen med Lysheim skole, mens den nye barnehagen skal være et separat bygg på oversida av skolen. Barnehagen har i dag 12 barn, og dimensjoneres med minst like god kapasitet i framtida. Det blir en barnehage med én avdeling, som skal huse hele aldersgruppa fra null til seks år.

- Vi har tatt utgangspunkt i et toppår som vi hadde for noen år siden. Barnehagen skal ha god plass. Det er ulike krav til gulvplass per barn ut fra alder, så det er et litt komplisert regnestykke, sier Sæther.

Det var to arkitektfirmaer som leverte tegninger, On Arkitekter og ingeniører og Arkitektkontoret Kvadrat. Nå har kommunen gått videre med On Arkitekter og ingeniører, som er i ferd med å finjustere tegninger. De vil snart levere siste utkast.

Langsiktig om SFO

Tilbudene fra firmaene var på 11 og 14 millioner kroner, og det ble derfor klart at man måtte justerne på noe for å komme ned i kostnaden. Dette har man altså gjort ved å ta ut SFO-plassene.

- I dag har SFO og barnehagen i ytre Agdenes samdrift. Ungene som kommer tidlig kan være i barnehagen fram til det kommer voksne på skolen. Det er ikke fullt verken i barnehagen eller på SFO på morgenen, slik at det løser seg. Tanken med å få SFO inn i den nye barnehagen, var en langsiktig horisont: Hvis Orkland kommune en gang ønsker å legge ned Lysheim skole, så vil bygda fortsatt ha et SFO-tilbud. Da vil elevene som da eventuelt går på Lensvik skole kunne ta bussen til SFO i Mølnbukt og bli henta der av foreldre som kanskje jobber på Ørlandet. Det er ikke praktisk for alle å ha SFO i Lensvik, sier Sæther.

Men siden dette er hypotetiske scenarioer fram i tid, ble det altså ikke vektlagt i byggeprosessen.

Skolestruktur

Prosjektgruppa for den nye barnehagen består av to ansatte, to foreldrerepresentanter, en politiker og en vaktmester. Ifølge Sæther har det vært jobbet godt, og det virker som man har kommet fram til løsninger som alle er tilfreds med.

Målet er å få spaden i jorda i løpet av høsten. Barnehagen drives i dagens lokaler inntil nybygget er ferdig.

PS: Kommunestyret i Agdenes har vedtatt at Lysheim skole skal bestå, og det er sagt at skolestrukturen ikke skal røres de første fem årene i Orkland kommune.

Eva Sæther, assistrende rådmann i Agdenes, sier spaden trolig kommer i jorda til høsten. Foto: Ingrid S. Hultgreen