Prosjektet «Mormors hage» i Hemne er blitt en felles hage for hele bygda, hvor alle kan nyte blomstring, bær og frukt.

- Tanken var rett og slett å lage en hage for hele bygda. Her kan man ta med seg mat eller ei bok og sette seg ned, smake på det som vokser og gror. Hagen er tilgjengelig både for barnevogner og rullestoler, sier Bjørg Steinveg, som er leder i Hemne hagelag og en av dem som står bak Mormors hage.

Ennå er det tidlig i hagesesongen, og ikke så mye grønt og blomstrende å se foreløpig. Men snart vil både dekorative og spiselige vekster bugne i hagen.

Var ubebygd

Steinveg forteller at det er cirka fem år siden prosjektet med felleshagen ble startet opp i Vintapparveien på Kyrksæterøra. Utgangspunktet var en kommunal eiendom som var regulert til boligformål, men som lå brakk på grunn av dårlige grunnforhold – tre overgrodde tomter som ikke var direkte lettsolgte. Rannei Fjærli og Birgit Dalseth fikk først ideen om å lage en parklignende hage på eiendommen, til glede for hele bygda. De to er nå i styret for det frivillige laget sammen med Bjørg Steinveg og Johnny Witsø.

De har en avtale med kommunen om å disponere de tre ubebygde hustomtene i 30 år, og har etablert et eget lag. Hagen er på cirka tre mål.

- Vi har fått på plass gapahuk, platter og sittemøbler. Vi har plommetrær, epletrær, bringebær, rips, solbær, potet og smågrønnsaker. Her er det fritt fram å smake på alt, sier Steinveg.

Sanse og smake

Stauder, hekker og prydtrær er også på plass, og det planlegges en gapahuk på den ene plattingen. I de mange «rommene» i hagen skal man kunne vandre rundt, sanse og smake. Det er gruslagte stier mellom bed, kasser, benker og sittegrupper.

- Hvordan har dere finansiert hagen?

- Det meste kommer fra gaver, og vi har fått bidrag fra kommunen. Stauder har vi fått mye av, men frukttær og prydtrær har vi jo måttet kjøpe, sier Steinveg.

De fire i styret ber jevnlig inn folk på dugnad, for det krever sitt å holde en slik stor hage i hevd. Det er dugnad én gang i uka, så lenge været spiller på lag.

Trenger flere

Hagen blir brukt blant annet av helsesenteret som ligger i nærheten og barnehager som skal ut på tur.

- Det er fint at folk kan bruke hagen. Det er nettopp det som er poenget med den.

- Dere må være veldig dedikerte som bruker en kveld i uka på dugnad. Er det bare folk som ikke har hage hjemme som er med på dette?

- Nei, jeg har et mål med hage hjemme også! Vi holder på fordi vi er interessert i hage. Men det er med noen som ikke har egen hage også, ja, sier Steinveg.

Og hun sier det trengs flere på dugnadene, så her er det bare å hive seg med. Det er mer enn nok arbeid, og hagearbeid kan som kjent være både rekreasjon og terapi.