I forrige uke kunne «Nils», som ST valgte å kalle ham, fortelle at hasjbruk er blitt ganske så vanlig i de fleste ungdomsmiljøer i dag. Selv startet «Nils» med hasj i niende klasse på ungdomsskolen, men valgte å slutte for et par år siden etter å ha blitt bøtelagt for hasjbruk og sendt på glattcelle av politiet. Politioverbetjent og operativ leder ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Arnt-Kyrre Johansen, deler oppfatninga om en viss utbredelse av hasj, og viser til at hasj dominerer i mengde beslaglagt narkotika av politiet.

- Vi aksjonerer når vi har tilstrekkelig grunn til å tro at lovbrudd finner sted, og beslagene som gjøres skjer for det meste på private adresser. Når det gjelder hvor omfattende og utbredt hasjbruk er blant ungdom i dag, så må vi si det slik at omfanget er noe uvisst. Vi har nok bare oversikt og kunnskap om en begrenset del av helheten. Vi har imidlertid en viss oversikt over aktive aktører blant brukere og distributører, sier Johansen.

Alvorlige konsekvenser

«Nils» kunne fortelle at hasjbruken etter hvert preget ham som person, i negativ forstand. Han fortalte at hasjen førte til at han til tider ble paranoid «på alt og ingenting», og at han av og til opplevde vrangforestillinger. Også politiet erfarer at rusmisbruk ofte fører til endring i atferd.

- Vi ser at narkotikabruk fort blir dominerende og styrende for folks liv. Vi ser eksempler på at folk utvikler psykiske lidelser, noen opplever nedsatt evne og lyst for skolegang og utdanning, og i noen tilfeller ser vi at folk rett og slett mister jobben. Dette er alvorlige konsekvenser for den enkelte og ikke minst krevende for familien.

Sammenheng

- Noen hevder at hasj er ufarlig sammenlignet med alkohol. Hva tenker politiet om slike påstander?

- Den argumentasjonen har vi hørt tidligere. Det vi kan si er at skadevirkningene av narkotika, også hasj, henger sammen med mengde forbruk og forbruk over tid. Dette gjelder for flere typer rusmidler, uten at jeg verken kan eller vil rangere hva som er farligst, sier Johansen.