Det sa kommunalsjef Kristin Gjersvoll Wangen da hun i formannskapet onsdag ble bedt om å kommentere de gledelige tallene fra Orkdal helsetun.

Et langvarig og målrettet arbeid er i ferd med å gi resultater. Mens Orkdal helsetun hadde et sykefravær på 16,3 prosent den første måneden i 2017, og det var ikke noe enkeltstående tilfelle, er man på et helt annet nivå i dag. Rapporten for første kvartal i 2018 viser et sykefravær på 9,46 prosent.

Ikke et blaff

I april skrev ST om de lovende tallene for januar og februar. Da uttalte enhetsleder ved Orkdal helsetun, Sissel Høydal, at tallene var så gode at hun først hadde vært usikker på om de kunne være riktige.

Tallene fra mars bekrefter at de to første månedene ikke var noe blaff.

I januar i år var sykefraværet ved helsetunet på 11,5 prosent. I februar var det gått ned til 8,3 prosent, og i mars er man på så å si nøyaktig samme prosent (8,4). Det er spesielt langtidsfraværet som er drastisk redusert i forhold til 2017. Mens Orkdal helsetun i første kvartal 2017 hadde et langtidsfravær på 11,5 prosent, var tilsvarende tall for 2018 5,67 prosent.

Nærværsprosjekt

I kvartalsrapporten vises det til nærværsprosjektet «Fra sykt til sunt fravær»:

- Prosjektet har fokus på tidlig innsats for å redusere fravær gjennom oppfølging av ansatte som står i fare for å bli sykemeldt. Tilrettelegging for en begrenset periode og avklaring av arbeidsevne er sentralt, står det i rapporten.

Kristin Gjersvoll Wangen fortalte formannskapet litt om innholdet i nærværsprosjektet.

- Utgangspunktet er at man er sykemeldt fra arbeidsoppgaver, ikke fra arbeidsplassen. Det betyr at man kan prøve ut andre arbeidsoppgaver, sa Wangen.

- Må jobbes med

Overfor ST understreker hun at de gode tallene ikke må bli noen sovepute:

- Det er kjempebra at vi har kommet såpass lavt ned. Men dette med nærværsarbeid er ferskvare. Det betyr at ledere, ansatte, fastlege og andre samarbeidspartnerne må jobbe tett med dette hele tida. Alle ansatte ønsker å være på jobb. Det at vi legger til rette for at flest mulig kan være på jobb, selv om de i en kort periode har en nedsatt funksjonsevne, det tror jeg er viktig, sier Wangen som ikke kjenner til at sykefraværet i et helt kvartal har vært så lavt som nå.

Også barnevernet

I likhet med Orkdal helsetun har også barnevernet en historie med høyt sykefravær. Denne etaten ser ut til å stabilisere seg på et veldig bra nivå. Man opplever til og med en god nedgang fra 2017-tallene, som relativt sett også var gode.

Det interkommunale barnevernet, som i dag omfatter Orkdal, Meldal og Agdenes, kan vise til et sykefravær på 4,86 prosent i første kvartal, mot 6,26 prosent i samme kvartal i 2017.

I «toppåret» 2013 var barnevernet i perioder oppe i et sykefravær på 40 prosent. I siste kvartal i 2017 var tjenesten nede på 3-tallet.

- Dette er veldig gledelig, og det kommer som et resultat av et bevisst og langvarig arbeid, sier rådmann Svein Henry Berdal.

Kristin Gjersvoll Wangen informerte formannskapet om det lave sykefraværet. Foto: Catharina Morken