Ved Hammerdalen barnehage i Buvika legges det til rette for at de gravide skal stå lenger i jobb. – Vi vil jo helst være på jobb, sier Guro Jule som er i svangerskapsuke 34.

Egen erfaring

Enhetsleder Charlotte Linn Aunet har selv født sju barn og vet av egen erfaring hvor krevende det er for gravide å jobbe i barnehage.

- I tillegg har jeg et stort omsorgsbehov for mine ansatte, smiler hun.

Blir godt ivaretatt

Hammerdalen barnehage i Buvika er en barnehage med 156 barn og 40 ansatte. Siden oppstarten for tre år siden, er det født 14 barn av ansatte ved barnehagen. Så er det noe de har god trening i, så er det å ha gravide i jobb.

- Det er viktig å være tett på den enkelte for å vite hvordan de har det på jobb, sier Aunet som har sørget for at alt av fysiske hjelpemidler blir anskaffet for å hjelpe den som er gravid.

- Jeg føler jeg er blitt svært godt ivaretatt, sier Marthe Normannseth som er i svangerskapsuke 35.

Marthe har slitt med litt bekkenplager, men har vært lite sykmeldt. Hun opplever at kollegene tar hensyn, og at de tar oppgavene hun ikke greier på grunn av den voksende magen. Likevel føler hun litt på at hun er til belastning for kollegene ettersom hun ikke greier alt av arbeidsoppgaver lenger. Hun greier blant annet ikke å legge seg på golvet sammen med ungene for å leike, og har problemer med å bøye seg. Men hun kjenner også at det er mye lettere å stå i jobb når hun vet at hun blir varetatt av ledelse og kolleger.

Verre å gå hjemme

Selv om barnehagen har dyktige vikarer, mener Aunet at der er tjent med å ha de fast ansatte som deltar på møter og planlegging, i jobb lengst mulig. Derfor er hun glad for at Guro og Marthe har greid å stå i jobb så tett opp til fødselen.

- Det betyr mye å få være på jobb. Å gå hjemme løser ingen problemer. Det blir heller verre hvis jeg går hjemme og funderer på ting, sier Guro som har vært sykmeldt bare 14 dager i løpet av svangerskapet. Nå har hun en fridag i uka.

På jobb har hun også kolleger å spørre hvis det er noe hun lurer på rundt fødselen. Blant 40 ansatte er det nemlig høy kompetanse på dette med å føde barn.

Noen blir syke

Men selv om Aunet er glad for at det går så greit med Marthe og Guro på jobb, er hun bevisst på at det ikke er alle forunt å være så friske i svangerskapet. Også de som blir syke og sykmeldte, skal ivaretas med gode samtaler og omsorg.

- Noen ganger er det ikke mulig å legge til rette. Noen er faktisk syke fra dag én. Vi må støtte dem også, sier Aunet som av egen erfaring vet at alle svangerskap er forskjellige.

Setter spor

Guro og Marthe bekrefter at det er tøft å jobbe i avdeling på barnehage så langt inn i svangerskapet.

- I samvær med ungene må vi være hele tida. Det finnes ingen hvilepauser i en barnehage hvor alle barn skal bli ivaretatt og sett, sier Guro som er glad for at hun jobber på avdeling med de minste barna; fra ett til tre år.

Det hindrer i alle fall de hardeste sammenstøtene. Ungene viser også veldig omsorg og er innforstått med at Guro og Marthe ikke kan løfte dem for å gi dem trøst. Trøsten kan være like god om de setter seg ned sammen med barnet.

- Marthe og Guro setter uten tvil spor etter seg ved å være på jobb. De viser at det går an. Det forteller også at jobben er viktig i hverdagen og for den enkelte. Det handler om identitet, og ikke minst at de hver dag møter noen som trenger dem, sier Aunet som roser de to unge vordende mødrene og kollegene for at det lar seg gjøre.

Verdier og trivsel

Nylig var Charlotte Linn Aunet i møte med de andre enhetslederne i kommunen hvor hun fortalte om hva de gjør i Hammerdalen barnehage for å ivareta de gravide i jobb. På møtet var også Guro Jule med og fortalte fra sitt ståsted gravid.

- Mange ledere ser kun på talla for sykefravær. Men fravær handler også om verdier og holdninger på arbeidsplassen. Dessuten er det greit at mannfolka får innsikt i hvordan det er å være gravid og gå på jobb, sier Guro Jule som tror at på arbeidsplasser hvor det jobbes med verdier og trivsel, vil folk stå i jobb lenger.