Orkdal helsestasjon håper at bilder av fødsler skal ta bort noe av frykten rundt dette å føde barn. De er en av 70 steder som har fått fødebilder i gave av fødselsfotograf Eva Rose.

Fantastisk øyeblikk

- Vi synes det er en kjempeflott gave for å vise gravide at det å føde, og det å være gravid, er en helt naturlig og fin prosess, sier jordmor Linn Holberg som sammen med jordmorkollega Marianne Dørdal håper at bildene kan bidra til å ta bort mye av det skremselsbildet som tegnes av fødsler.

Som jordmødre vet de at gravide er svært opptatte av fødsler. Mange gleder seg, men så er det også mange som er spente.

- Disse bildene viser fram det fine og vakre med fødsler. Å føde barn fantastiske øyeblikk i livet som vi ønsker at kvinner skal glede seg til, sier Holberg som mener at Eva Rose sine flotte foto understreker dette.

Ekte vare

Fem fødebilder er på plass på kontorveggene på helsestasjonen både på Orkanger og Fannrem. De viser ulike typer fødsler; fra de institusjonspregede via vannfødsler til hjemmefødsler.

- Dette er tidløse bilder. Det er ekte vare, ekte fødsler og ekte fotokunst som vi kan ta med inn i det nye folkehelsesenteret om to år, sier Holberg.

Hjelper mot fødselsangst

Eva Rose beskriver hele prosjektet med foto av gravide og fødende som et trillende kunnskapsprosjekt om fødsler. Håpet hennes er at bildene skal bidra til bedre fødsler.

Eva Rose som har fotografert fødsler i 20 år, fikk ideen til turneen etter ei fødselsutstilling i Oslo rådhus i 2014. Bildene fra utstillinga donerte hun til fødeavdelinga ved Bærum sykehus. Ifølge Rose har jordmødre fortalt at fotografiene hjalp dem mot fødselsangst, noe som motiverte henne til å dekorere flere fødesteder og helsestasjoner og dermed endte opp med en turné over hele landet. Turneen som var ment å vare i tre uker, ble raskt utvidet til ti uker.

Skrekkhistorier

– Det foregår en stor debatt om fødselsomsorgen i Norge. Vi har mangel på jordmødre i kommunene, fødesteder blir lagt ned, vi har økning i transportfødsler og kvinner blir kastet ut av sykehus i ekspressfart etter fødselen. Ifølge forskning, er det feil vei å gå sier Rose og viser til at mange gravide blir fortalt skrekkhistorier om fødsler.

- Ofte hører jeg kvinner frykter det som kan bli deres beste opplevelse noensinne, sier Rose.

Fotograf Eva Rose er på turne i store deler av landet med fødebildene sine. Her sammen med samboer Ole Jacob Johanson som stiller som sjåfør på turneen Foto: Privat