I over ti år har Espen Tørset (39) vært en markant og profilert røyst i Skaun kommune. Nå går tiden som politiker i Skaun mot slutten, men det betyr ikke at læreren ikke har mer på hjertet.

– Engasjementet er stort, og det kommer ikke til å dø. Så får vi se hvor jeg kommer til å bruke det. Om det blir i politikken eller andre steder, det får vi se på, sier Tørset, til avisa Sør-Trøndelag.

Espen Tørset «debuterte» gikk inn i kommunestyret i Skaun i 2003. Foto: Erik Eikebrokk

Ikke valgbar, ifølge loven

For å være folkevalgt sier valgloven § 3-3 at man må oppfylle kravene til valgbarhet. Ett av disse kravene er at den politiske representanten bor i, og har adresse, i den kommunen han skal representere.

– Jeg har funnet kjærligheten, og har bestemt meg for å flytte til en gård på Fannrem, som ligger i Orkdal kommune, sier han.

Derfor må han tre ut av alle sine politiske verv i Skaun kommune, i henhold til kommuneloven § 15-1, der det står at dersom en folkevalgt ikke lenger oppfyller valgbarhetskravene, må vedkommende tre ut av vervet.

Tørset sier til ST at han har gjort Skaun kommune kjent med saken, og at han tar sikte på å søke om fritak fra sine politiske verv etter møtet i HOKU (helse-, oppvekst- og kulturutvalget), 5. juni.

– Jeg sitter i kommunestyret, som representant for SV (Sosialistisk venstreparti). I tillegg er jeg blant annet leder i HOKU, varamedlem i formannskapet, og i utvalget for Skaun bygdamuseum.

Lærefullt

39-åringen ble valgt inn i kommunestyret i Skaun i 2003, der han har sittet fast siden, med unntak av et opphold mellom 2007 og -11, da som vararepresentant.

– Det har vært ei kjempefin tid. Jeg har truffet mange flotte mennesker, og jeg har lært mye om det å skille mellom sak og person.

Han nevner oppvekst, skole og barnehage som sine hjertesaker. I tillegg er han, som SV-er, opptatt av fordelingspolitikk og rettferdighet.

– Selv om for eksempel Frp og SV ser ulikt på saker, har begge partier et ønske om å oppnå det beste for folket. Så er det veien dit som vi kanskje strides om.

Espen Tørset er norsklærer ved Orkdal videregående skole.

Forgubbing

Tørset nikker samtykkende på spørsmål om det er bekymringsverdig at gjennomsnittsalderen i mange av regionens kommunestyrer og politiske utvalg er høy.

– Det er en kjempeutfordring, ikke minst i Orkdal kommune, og det som skal bli Orkland kommune (fra 1. januar 2020, journ.anm.). Som lærer ved videregående skole opplever jeg daglig et sterkt engasjement, men spørsmålet er hvordan vi skal få ungdommen til å ta på ta på seg politiske verv? Jeg skulle ønske flere hadde hatt ønske om å påvirke; og det får man jo lov til som lokalpolitiker.

Han forteller at det nok var litt tilfeldig at han meldte seg inn i akkurat SV i 1999.

– Det tok ikke lang tid før jeg fikk en telefon fra en bekjent i partiet, med spørsmål om jeg ville sitte i styret. SV gjorde et brakvalg i 2001-03, noe som førte til at jeg ble kumulert inn i kommunestyret. Siden har det ballet på seg. Jeg har blitt et politisk dyr.

– Ikke et politisk udyr, altså?

– Det har nok vært noen saker jeg har angret på. Da jeg ble leder i plan- og miljøutvalget i 2011, var det mange saker. Der var det saker som jeg var med på å si «nei» til, som jeg kanskje ikke ville sagt nei til i dag.

Godt politisk klima

Tørset sier at han ikke kommer til å savne å være politiker i Skaun, men at timingen nå er fin.

– Det er et veldig bra politisk klima i Skaun, med fine beslutningsprosesser med gode og ordentlige diskusjoner.

– De har ikke vært for ordentlige da? Ting tar jo ofte lang tid...

– Skaun kommune er ikke tregere enn andre til å behandle saker, men jeg forstår jo hvis innbyggerne kanskje føler det slik.

– Engasjementet kommer ikke til å dø, men jeg er ikke sikker på om det kommer til å bli brukt i politikken, sier Tørset.

Nynorsk

På gården Damman, på Fannrem, bor Tørset sammen med Maria, som også er kollega, samt fem barn i alderen 6 til 11 år, som de «deler på». Uavhengig av om han gjør «comeback» som lokalpolitiker ved senere anledning, lover han at det politiske engasjementet skal leve videre.

– Vi liker å diskutere hjemme også. Ungene mine går på skole i Skaun, så om oppvekstvilkårene der ikke er de beste, så kommer jeg nok til å ta pennen fatt rimelig raskt, sier Tørset.

– Og da blir det leserinnlegg - på nynorsk?

– Da jeg begynte som norsklærer hadde jeg valget; enten å avvise nynorsk helt, eller å omfavne nynorsk og lære meg det skikkelig. Jeg falt ned på det siste, og siden da har jeg skrevet alle brev på nynorsk, og det kommer jeg til å fortsette med. Nynorsk er vakrere enn bokmål.

– Men vakrest av alt er?

– Det er kona. Livet har aldri vært bedre.