«Menneske og Mennesket» er ei ny forestilling av og med Ole Magnar Morken i samarbeid med Eggkleiva mannskor. Lørdag 30. juni kan det blir fullt i Skaun kirke under Kristin på Husaby. I fjor var det forstillinga «Fra barnetru til voksen tvil» av Ole Magnar Morken som trakk fulle hus under festivalen.

Aldri halvveis

I år legger ordkunstneren, tekstforfatteren, skuespilleren og den glimrende framføreren Morken lista enda høyere. I «Fra barnetro til voksen tvil» tok han utgangspunkt i egen oppvekst og egen tro og tvil. Denne gangen har Kristin på Husaby gitt ham i oppgave å briljere rundt Sigrid Undset sitt Nobel litteraturprisverk, Kristin Lavransdatter, med utgangspunkt i følgende sitat fra boka:

«Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider og menneskenes tro forandres, og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.»

- Vi har sett hvor godt det går hjem hos publikum når Ole Magnar Morken tar kåserihatten på og dykker dypt og inderlig ned i et tema. For Ole Magnar gjør ikke noe halvveis, det vet vi, sier pr-ansvarlig Siri Grøttjord samtidig som hun påpeker at dagens Kristin-ledelse ønsker å styrke utgangspunktet for Kristin-dagene som nettopp var romanverket Kristin Lavransdatter og Sigrid Undsets diktning.

Humoristisk skråblikk

Ifølge Grøttjord ønsker festivalen å belyse at mennesket er ganske så konstant over tid.

- Vi bærer med oss de samme behov og lengsler nå som i middelalderen, og sannsynligvis er vi verken bedre eller verre enn vi var da. Sigrid Undset sine ord stimulerer til en spennende diskusjon om forholdet mellom tidsforløp og menneskets utvikling, sier Grøttjord.

Det er nettopp dette Ole Magnar Morken har fått i oppgave å komme til bunns igjennom forestillinga «Menneske og Mennesket» som i og for seg er et alvorstungt tema, men som Ole Magnar Morken framfører med humoristisk skråblikk.

Fornøyelig

I kåseriet tar Morken for seg handlinga i middelalderromanen Kristin Lavransdatter, med sine sedvanlige krumspring fram og tilbake, i både tid og rom.

- Det blir tankesprang om menneskets livsutfordringer, problemer, gleder og sorger på jorda, sier Morken som er kjent for sine fornøyelige tankerekker som flyr både høyt og lavt, men som alltid havner på landjorda igjen.

Understøtter budskapet

Musikalsk bidrar Eggkleiva mannskor under ledelse av Stein Nilsen med låter som understøtter budskapet i Morkens mer eller mindre filosofiske betraktninger. De har et repertoar fra viser av Ola Bremnes og Odd Nordstoga til stor musikalsk dramatikk fra musikalene Les Misérables og Miss Saigon.

I tillegg til mannskoret deltar musikerne Hallgeir Måseide, Knut Leraand, Kristian Raanes og Johan Olav Wiggen, med Stein Nilsen som musikalsk leder.

Uten manus

Verdt å merke seg at samtidig som Ole Magnar Morken nå jobber med et nytt stort kåseri, reiser han fortsatt rundt med «Fra barnetro til voksen tvil» og «Fra Småbakka te Marikollen» som begge går sin seiersgang i store deler av Trøndelag. Og alt blir imponerende framført uten noe form for manus.