Politidirektoratet mener at framtidas passkontor bør behandle 4000–5000 saker årlig for å oppnå «tilfredsstillende volum». Ved kontoret i Orkdal vil de nærme seg 7000 pass i år.

I dag utsteder mer enn 100 av landets passkontorer under 5000 pass i året.

Lang ventetid for å få pass

For å ivareta de framtidige sikkerhetskravene og forhindre at uvedkommende får tilgang til lokaler og sensitive opplysninger, må passkontor bygges om og få nytt teknisk utstyr. Ombyggingen vil koste minst 120 millioner kroner og fører til økte årlige husleieutgifter for passkontorene.

60 må bort

Politidirektoratet la i mai frem et forslag for Justis- og beredskapsdepartementet hvor de foreslår kun 72 utstedelsessteder. Forslaget innebærer at antall passkontorer som utsteder under 5000 pass i året, reduseres til under 40.

Det betyr igjen at 60 slike kontor mister denne retten. Regjeringen legger opp til en gradvis reduksjon av antall utstedelsessteder.

Hitra forsvinner?

I vårt politidistrikt er det kun ved lensmannskontoret i Orkdal og på Hitra det i dag utstedes pass.

Utsteder trolig nærmere 7000 pass i år

I hele fjor ble det utstedt 5034 pass i Orkdal. Pågangen er større i år, og man ender trolig opp i underkant av 7000 nye pass i 2018.

- Vi mister ikke passkiosken her i Orkdal, fastslår Arnt Johansen, etterforskningsleder ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Det er ennå ikke kommet noen endelig oversikt over hvilke kontor som mister tilbudet. Men det er stor sannsynlighet for at Hitra «ofres».

Dobler kapasiteten

I Orkdal er det i dag kun én passkiosk. Planen er å ha to – dobling av kapasiteten. Kontoret får tilført det tekniske utstyret, men utfordringen er at det følger med ressurser som skal ta imot folk.

- Lokalene våre er ikke tilpasset to passkiosker. Planen er å bygge om lensmannskontoret for å tilpasse dette, sier Johansen.

Planen var å ha dette klart innen 1. juni, når den nye politistrukturen trår i kraft. Men det gjenstår mye før dette er på plass.

- Det er altfor tidlig! Og jeg aner ikke når det vil skje, sier Johansen.

Lengre reisevei

Regjeringens utgangspunkt er at 90 prosent av innbyggerne i alle politidistrikter skal ha 60 minutters kjøretid til et passkontor. Mange vil få mye lengre reisevei for å skaffe seg pass dersom regjeringen får det som den vil.

Politiet må selv betale 378 millioner kroner i ekstraregning etter de mange forsinkelsene med de nye passene og nasjonale id-kort. Dette slår regjeringen fast forslaget til revidert statsbudsjett for 2018.

Overskridelsene kommer etter at det nye norske passprosjektet blir flere år forsinket. Opprinnelig var det satt av 218 millioner til «id- og passprosjektet 2014-16». Men nå ser ikke Politidirektoratet noen mulighet for at prosjektet er i havn før tidligst i 2020.

Kun én lensmann

I forbindelse med den nye strukturen i Politi-Norge fra 1. juni i år, skjer det også forandringer i vårt politidistrikt. Flere lokale lensmannskontor er allerede lagt ned (Skaun, Meldal), og det vil skje ytterligere forandringer.

Fire lensmenn blir kun én

Fram til nylig var det fire lensmenn i vår region: Tor Kristian Haugan i Orkdal, Agdenes og Skaun, Randi Fagerholt i Meldal, Anette Ertvåg i Hemne og Snillfjord, og Arild Sollie på Hitra og Frøya. Når den nye organisasjonen er på plass 1. juni, skal det kun være én lensmann i vårt nedslagsfelt, med base i Orkdal. Det blir nevnte Haugan.

I hele fjor ble det utstedt 5034 pass i Orkdal. Pågangen er større i år, og man ender trolig opp i underkant av 7000 nye pass i 2018. Foto: Øyvind Brostrøm