Hvilken følelse preger deg mest nå?

- Jeg har nesten ikke sovet i natt. Jeg har ligget og tenkt en del. Nå er jeg kamplysten. Men etter å ha jobbet så hardt og så lenge med en sak, var selvsagt skuffelsen stor da vi fikk beskjeden den 17. mai.

Hvor lenge har du jobbet med å få VM i nordiske grener til Trondheim?

- Siden 2010. Først i skikretsen. De fire siste åra har Guri Hetland hatt jobben som prosjektleder. Jeg har ledet mye av arbeidet sammen med henne.

Hva var det som gjorde at Planica ble foretrukket?

- De søkte for fjerde gang, og vi opplevde utover tirsdag og onsdag at det var veldig synd på dem, og at nå måtte de få det. Det handler også om fordeling av nordiske grener, alpint og snowboard, og det forhandles mellom nasjoner og delegater helt fram til slutten. Vi var helt sikre på sju stemmer, men så fikk vi bare seks.

Hvor mye politikk er det i dette?

- Det er i alle fall mye idrettspolitikk. Jeg har etterspurt mer åpenhet, slik at vi vet hvem som stemmer på hva, og ikke slik som det er i dag, at det er hemmelig.

Hvordan er motivasjonen i delegasjonen nå?

- De har også sovet dårlig og er naturlig nok veldig skuffet. Men dette er folk som har vært ute en vinterdag før. De reiser seg igjen.

Hvor mye penger er brukt i arbeidet med å få VM for nordiske grener til Trondheim i 2023?

- De siste to åra har det vært brukt 3,9 millioner kroner. Da betaler vi en avgift på nesten en million for å søke. Neste gang får vi rabatt for å søke. Når det er sagt, så får vi World Cup i hopp og kombinert i Granåsen i mars 2019. Knyken får Youth-cup i mars. I forbindelse med Tour de Scandinavia blir det i alle fall to langrenn i Granåsen, og kanskje hopp og kombinert i februar i 2020.

Da du ble ansatt som rådmann i Trondheim, var engasjementet ditt for å få ski-VM til Trondheim sentralt. Hva betyr det for deg personlig at det glapp?

- Når du vet hvordan dette spillet er, så oppleves det ikke som et så stort nederlag og prestisjetap. Jeg var forberedt på at det kunne skje, men var også opptatt av å være optimist på forhånd. Vi sa at det var 60–40 sjanse for Trondheim. Så ble det 40–60 i stedet. Det er lagt ned så mye arbeid, at jeg vil bli overrasket hvis vi ikke skal søke igjen. Men det er opp til politikerne å bestemme. Mye av materialet kan gjenbrukes, og det blir en mye billigere prosess.

Du har bidratt til å skape begrepet Early Birds. Vil du fortsatt være en tidlig morgentrimmer?

- Ja. To-tre ganger midt i uka er jeg ute i kvart over fem- halv sekstida. Pluss lørdag og søndag.

Kvart over fem -halv seks?! Når legger du deg om kvelden da?

- Når Kristin sier «no må du gå og legg deg, Morten, for no søv du».

Hva leser du for tida?

- Jeg leser bare saksdokument og veldig mange fagartikler om ledelse. Leser mye danske litteratur om velferdsledelse.

Hva gjør du i helga?

- I helga får jeg besøk av barnebarna, Vilde og Thale, og datter og svigersønn. Jeg gleder meg usedvanlig til å treffe dem igjen.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Det er faktisk å få komme hjem og kjenne på det gode med å være sammen med barnebarn. Helst skulle jeg hatt tredje barnebarnet Wilhelm der også, men han er opptatt på annet hold.