Hemne/Heim

Denne uka fikk nominasjonskomiteen i Heim Arbeiderparti svar fra mannen som var utpekt som partiets ordførerkandidat: Ståle Vaag sier nei. Han sier også nei til å stå på lista til det nystifta partiet.

Det mest nærliggende spørsmålet er hvorfor?

— Hovedgrunnen er nok at jeg synes 16 år på rad i formannskap og kommunestyre er lenge nok i lokalpolitikken. Skulle jeg ha blitt valgt inn i min femte periode, så hadde jeg trengt en indre motivasjon og lyst som dessverre ikke er sterk nok til å kunne gjøre en god nok jobb som folkevalgt for Arbeiderpartiet i nye Heim kommune, sier Ståle Vaag.

Lyst til å klatre

— Ser vi begynnelsen på slutten på en politisk karriere, eller sikter du opp mot fylkes- eller rikspolitikken?

— Nei. Jeg er overhodet ikke ferdig med politikk og samfunnsengasjementet mitt. Jeg må vel være ærlig og si at det hadde vært fristende og fått prøvd seg litt både på fylket og på Stortinget hvis jeg hadde fått mulighet til det, men de mulige alternativene er det jo fylkespartiet som avgjør. Skulle jeg fått en slik henvendelse fra fylkespartiet, hadde jeg nok stilt meg til disposisjon og takket for tilliten, sier han.

— Betyr det at du er ferdig i lokalpolitikken?

— Nei, lokalpolitikk er jo noe av det mest spennende som finnes fordi man kommer så nært innpå resultatene av de vedtakene som fattes. Du møter folk og må stå til rette for dine og partiets prioriteringer daglig, og det er jo fantastisk spennende og givende. Så jeg er nok ikke ferdig som lokalpolitiker, nei.

Stor skuffelse

Ståle Vaag tapte kampen om ordførerklubba for Odd Jarle Svanem (Sp) ved valget i 2015. Det skjedde etter at Vaag i forkant av valget ved minst to anledninger var blitt utpekt som den ordføreren i hele fylket som satt tryggest og som var en av de desidert mest populære i sin kommune. Spådommene slo veldig feil.

— Hvordan opplevde du det?

— Det er klart det var veldig skuffende å få alle de politiske partiene i Hemne imot seg for tre år siden, og den satt personlig i veldig lenge. Jeg følte vel ikke at vi hadde gjort en så dårlig jobb i de åtte årene vi styrte kommunen med meg som ordfører. Å tape et ordførerverv når man får 44 prosent av stemmene totalt og 52 prosent av stemmene i den største valgkretsen Kyrksæterøra, sier vel det meste om skuffelsen man føler etter et slikt valg.

Avventer svar

Det var Jorulf Gumdal, medlem av nominasjonskomiteen for Heim Ap, som fikk det svaret han ikke ønsket seg fra Ståle Vaag denne uka.

— Det er selvsagt beklagelig at vi mister en stor og lokal kapasitet som Ståle. Det hadde helt klart vært en fordel for et nytt parti i en helt ny kommune å få med seg en så erfaren politiker videre, sier Gumdal.

— Hva skjer nå?

— Vi har ikke spurt en ny kandidat. Vi har nå sendt ut en henvendelse til samtlige av Areiderpartiets folkevalgte som er med i denne perioden, om de blir med videre. Svarene fra den runden vil danne grunnlag for hvem vi ønsker i stedet for Ståle Vaag. 30. mai skal vi ha et møte. Da bør alle ha svart, og vi bør ha en ny kandidat på plass, sier Gumdal.

Han understreker at den som takker ja til å bli partiets ordførerkandidat må være hundre prosent sikker.

— Å bli ordfører er krevende, og du må gi alt i et slikt verv. Derfor må vedkommende også ha gjort alle avklaringer både med tanke på jobb og familie i forkant.

Kan bli intervjuer

— Hvilke krav stilles til en ordfører(kandidat) ut over dette?

— Vedkommende må ha lyst og være motivert, og ha bakgrunn fra både kommunestyret og formannskapet. Det vil selvsagt være helt uaktuelt å fremme en ordførerkandidat som er helt fersk i politikken.

Dersom det viser seg at det blir flere om beinet for å bli ordførerkandidat, utelukker ikke Gumdal «jobbintervju».

— Det er godt mulig at vi kommer til å gjennomføre intervjurunder dersom vi har to eller flere kandidater, sier han.

Nye Heim Ap er i forkant av nominasjonsprosessen blitt enige om at partiets toppkandidat skal være fra Hemne, andrekandidaten er fra Halsa, mens den tredje er fra Snillfjord.

Vil støtte

Ståle Vaag vil uansett få et lykke til med seg videre.

— Selv om vi altså synes det er sterkt beklagelig at Ståle Vaag gir seg, i hvert fall i denne omgangen, vil han selvsagt få vår fulle støtte og oppbacking dersom han ønsker å bli fylkes- eller rikspolitiker, sier Jorulf Gumdal.

Det er allerede klart at Odd Jarle Svanem er Heim Senterpartis ordførerkandidat foran valget neste høst.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300