Arbeidet med å fjerne rasmassene på fv. 305 i Åstfjorden i Snillfjord er ferdig. Nå pågår arbeidet med å bygge steinvoller både ovenfor og nedenfor veien, for å sikre den før den kan åpnes igjen. Det var natt til lørdag at det 50 meter brede og 400-500 meter lange raset gikk over veien og ut i sjøen i Storvika.

LES OGSÅ: Se bildene av raset

Hanna Louise Moe, prosjektleder i Statens vegvesen, sier til ST søndag at planen er å åpne veien søndag ettermiddag.

- Det viktigste nå er å bygge steinvollene som skal sikre veien på nedsida og oversida. Vollene er gravd ned på fjell, og skal sikre veien på nedsida. På oversida lages det en voll for å sikre mot eventuelle flere blaute masser. Entreprenøren jobbet på stedet til klokka 22 i går, og startet på igjen i morges. De ligger greit an, og det kan bli åpning av veien tidligere på ettermiddagen enn først antatt (det var antydet søndag kveld, red.anm.). I løpet av ettermiddagen regner jeg med at den er åpnet igjen, sier Moe.

Overrasket over raset

Det er rundt 50 fastboende i området som er isolert av raset. Det er også mange hytter og to campingplasser i området, og det er anslått at flere hundre mennesker nok befinner seg i det stengte området nå i pinsehelga.

LES OGSÅ: Hus, hytter og campingplasser isolert (video av raset i saken)

Moe sier geoteknikerne som har undersøkt stedet er overrasket over at det har rast på stedet hvor vegvesenet har et massedeponi i forbindelse med 714-arbeidet.

- Stedet ble undersøkt på forhånd, og det stikker opp fjellnabber flere steder i deponiet. Dette var overraskende, men kan ha sammenheng med at massene var veldig vannmettet. Tilleggslasta fra deponiet har vært med på å skyve masser nedover. Raset har oppført seg som en tykk grøt som har seget nedover.

Skal være trygt

- Er det trygt å bruke stedet som deponi fortsatt?

- Deponiet har ikke rast ut, men massene nedenfor. Deponiet vurderes som trygt med de vollene som nå bygges på over- og undersida av veien. Vi gjør de tiltakene som trengs for å være helt sikre på at veien er trygg når den åpnes igjen, sier Moe.

Områdene Mjønesaunet, Flesvika og Tannvikvågen er isolert av raset. Nå ser det altså ut til at både camping- og hytteturister vil komme seg hjem innen pinsa er over, og at fastboende igjen vil få tilgang til omverdenen.