Store mannskaper fra Rindal brannvesen rykket ut etter melding om skogbrann i Romundstadbygda i Rindal mandag formiddag. Rundt klokka 14 mandag kunne STs medarbeider på stedet opplyse at det brant på fire-fem ulike steder, at brannhelikopter var rekvirert og at brannmannskapene hadde en vanskelig oppgave med å nå flammene i det bratte og ulendte terrenget.

Klokka 15.30 mandag kunne brannmannskapene melde om at de hadde kontroll på brannen og at man drev etterslokking med kuskit.

- Det er en god del røtter nedi jordsmonnet. Det kan fort ligge glør og ulme i disse røttene, og med de rette vindkastene kan det fort blusse opp igjen. Vi fikk tips om at det var en god ide å spre kumøkk over området, da det skal være effektivt for å kvele glør som kan ligge å ulme. Derfor ble det gjort, opplyser gårdeier Gunnar Nergård Løseth til ST.

Allikevel valgte brannmannskapene å rekvirere ekstra etterslokking med brannhelikopter nå utover ettermiddagen mandag.

Løseth opplyser videre at årsaken til brannen var et bål som blusset opp igjen.

- Jeg brente bål etter å ha ryddet et beite søndag. Jeg sjekket godt søndag kveld at det ikke var noe liv i bålet. Men dessverre viste det seg at det fortsatt ulmet i noen røtter nedi bakken som jeg ikke så da jeg sjekket bålet. Mandag formiddag kom det noen vindkast som førte til at flammer blusset opp. Jeg forsøkte å slokke på egen hånd, men flammene spredte seg så raskt at jeg bare måtte kontakte brannvesenet, forteller Løseth og legger til at brannvesenet har gjort en kjempeinnsats på stedet.

- Brannmannskapene var på plass lynraskt, og har gjort en formidabel jobb med å slokke brannen. Jeg hadde en fjøsbrann her i 2012, men klarte å berge alle dyrene på grunn av en heroisk innsats fra brannvesenet. De gikk inn og berget ut dyr etter at det egentlig ikke var forsvarlig å gå inn, forteller Løseth.

Brannhelikopteret setter i gang slukkingen av skogbrannen i Rindal. Foto: John J. Storholt
Det ble utfort etterslokking fra brannhelikopter utover ettermiddagen mandag. Foto: Dronefoto: John J. Storholt