Hemne

Det sier Magne Jøran Belsvik, enhetsleder for Tekniske tjenester i Hemne kommune. Denne uka ble det utsendt varsel om planoppstart for regulering av Skograndstien.

Dette er strekningen fra den gamle Heimevernshuset ved Haugaelva og ut til Skogrand camping. Strekningen kan trolig påberope seg status som Hemnes «lengstlevende» trafikkutfordring.

— Den har vært diskutert i mange år. Selv har jeg hatt min nåværende jobb i to perioder, og helt tilbake til første periode, har dette vært et tema, sier Belsvik.

Altfor fort

Planen er å bygge en gang- og sykkelsti langs sjøen fra HV-huset og bort til den tidligere avkjørselen til det som i dag er Skogrand camping. Strekningen er knapt én kilometer lang.

— Vi ønsker i første omgang å bygge en ikke fullverdig gang- og sykkelvei, noe som innebærer at den ikke trenger å oppfylle alle Statens vegvesens krav til dekke, stigningsforhold, belysning, med mer, sier Belsvik, og kaller dette både et trafikksikkerhets- og miljøtiltak.

— Det er lett å definere fylkesveien på samme strekning som farlig. Den er smal og har mye trafikk, også tungtrafikk, og en stor andel myke trafikanter. Blant annet er dette skoleveien for mange. Og selv om det er 40-sone er farten ofte for høy. Miljøaspektet er at vi på en enda bedre måte greier å knytte sentrum og denne delen av Kyrksæterøra sammen på en bedre måte, sier han.

Fikk klimamidler

Men det vil ta tid - minst ett år.

— På grunn av at vi ikke er i mål med alle grunneierne, må vi lage en reguleringsplan. Det tar ca. ett år. Med en reguleringsplan kan vi også utløse mulighet for ekspropriasjon. Derfor er det umulig å si når vi kan realisere og bli helt ferdig med tiltaket, sier Belsvik.

I budsjettet for 2017, bevilget kommunestyret 700 000 kroner til gang- og sykkelsti på strekningen. Dette fungerte i neste omgang som kravbasert egenkapital for å få én million i såkalte klimamidler gjennom fylkeskommunen. Dette er penger som også skal benyttes til utbedringer som skal knytte områder i Haugen/Flauglia og Skeiet bedre sammen. Men til sammen 1,7 millioner kroner er ikke nok.

— Per i dag har vi ikke midler til å fullføre en gang- og sykkelsti, men vi håper at en reguleringsplan også lettere kan utløse fylkeskommunale trafikksikkerhetsmidler, sier Belsvik.

Viktig strekning

Fylkets trafikksikkerhetsutvalg har også vært på befaring på stedet sammen med både politiet og Statens vegvesen. Ingen betviler behovet for en gang- og sykkelsti. Utfordringene Hemne kommune nå står overfor, er finansiering og grunnerverv.

— Vi håper utfordringene med grunnerverv løser seg til det beste for alle parter. Siden dette er skoleveien til mange barn, er det en viktig veistrekning, sier Magne Jøran Belsvik.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Gunn Iversen Stokke, daværende leder i fylkets trafikksikkerhetsutvalg, og politibetjent Gjermund Bjørkøy i samtale om blant annet den aktuelle gang- og sykkelveien under et møte i april 2016. Foto: John M. Myrhaug