Are Hilstad har aldri vært i tvil om at han ville stå på lista til Orkland Ap foran valget neste år, men han brukte litt tid på å konkludere med at han stiller seg til disposisjon som toppkandidat.

- Jeg har hele tida kjent på at jeg er motivert for å være med videre. Jeg har også kjent det litt som en forpliktelse, etter å ha vært med på å vedta å legge ned Meldal kommune etter 180 år som egen kommune. Det er et dramatisk vedtak, og jeg er motivert til å være med videre for å følge opp det vi har vedtatt i intensjonsavtalen, sier Hilstad, som er ordfører i Meldal og leder for fellesnemnda i Orkland.

Samtidig som denne motivasjonen har vært klar, var ikke valget om å stille som toppkandidat like lett.

- Det handler om noe så enkelt som at jeg er småbarnsfar, med minstemann hjemme som bare er tre måneder. Det er en kabal som skal gå opp, og da er det naturlig å gå noen runder for å vurdere om det vil la seg gjøre. Jeg har pratet med de hjemme og med leder i nominasjonskomiteen, og landet på at jeg stiller meg til disposisjon. Men jeg er ydmyk på at vi skal ha en ordentlig prosess på dette i partiet. Alle lokallagene skal få komme med forslag til hvem som bør stå på lista, og eventuelle ønsker om hvem som bør være ordførerkandidat. Men jeg har sagt ja til å stille dersom medlemmene ønsker det, sier Hilstad.

Tar det ikke for gitt

Det blir et spesielt kommunevalg høsten 2019, når det for første gang skal velges et kommunestyre for Orkland. Partiene har samkjørt seg på tvers av de nåværende kommunegrensene, og nominasjonsprosessene er i gang. Orkland Ap blir et stort parti i nykommunen, som altså kan få Hilstad som ordførerkandidat.

- Men vi er jo et stort parti, og jeg vil tro vi har mange som kunne stått på topp. Samtidig ser jeg ikke bort fra at flere lag kan komme til å foreslå meg, sier Hilstad.

Han kjenner fortsatt at det er langt fram til 2020, og at det er noe uvisst hva han en toppkandidat i Orkland Ap kan forvente seg av valget.

- Jeg er vant til at man må være forberedt på å bli ordfører når man er toppkandidat for Meldal Ap, men i en nyetablert kommune kjennes dette mer åpent – selv om Orkland Ap har en klar ambisjon om å komme i posisjon, være del av en flertallsgruppe og aller helst ha ordføreren. Men det skal være et valg først.

Ikke glamorøst

- Er det en motivasjon å tenke på at du kan bli historisk som den første ordføreren i Orkland kommune?

- Jeg er ikke så opptatt av historiske roller og slikt, jeg er mer opptatt av politikken. Jeg har lyst til å være med og påvirke Orkland og utnytte det potensialet som ligger i at vi blir en ny kommune. Ordførerlivet er ikke veldig glamorøst, det er mye kjeft å få også og mye man blir trukket inn i. Jeg tror ikke så mange trakter etter selve det symbolske i vervet, men drivkrafta er gjerne å ville utvikle lokalsamfunnet og regionen sin. I så måte er ordførerrollen den beste man kan ha, sier han.

Hilstad er leder i fellesnemnda for Orkland, det politiske organet som tar beslutninger i sammenslåingsprosessen. Han mener det på mange måter er en litt kaotisk situasjon nå fram til 2020, når man har fire kommunestyrer og ei fellesnemnd som sitter på ulike mandater.

- På Orkland sine vegne gleder jeg meg til vi kommer til 2020 og få en mer normal styringsstruktur igjen. Jeg gleder meg til vi kan drive politikk på vanlig måte igjen. Jeg tror alle fire ordførerne kjenner på at det er spesielt å være ordfører i en kommune som er under avvikling, sier Hilstad.

- Historisk mulighet

Om han ikke er så opptatt at det historiske i å kunne bli Orklands første ordfører, mener han at kommunesammenslåingen byr på historiske muligheter.

- Vi har en historiske mulighet for dalføret og regionen vår nå. Det skjer mye positivt, og samtidig har vi et potensial som vi ikke har klart å utnytte godt nok. Nå har vi en historiske mulighet til å samle oss om en retning og en felles slagkraft i Orkland. Vi har mulighet til å få til mye bra på næringssida, som bokommune, kultur- og reiselivskommune og ikke minst i de kommunale tjenestene. Alle kommuner står overfor store utfordringer og store omstillinger de nærmeste årene. Gjør vi jobben vår godt nok, har vi mulighet til å ligge i forkant med gode kommunale tjenester, sier Hilstad.

Han er leder i programkomiteen for Orkland Ap.

- Vi skal lage ny politikk for en ny kommune. Både velgere og folkevalgte skal jo samles om en politikk som favner alle fire nåværende kommuner. Orkdal kommune har tidligere vedtatt at Orkanger er by. Det må følges opp gjennom å videreutvikle Orkanger med urbane kvaliteter. Samtidig er intensjonsavtalen klar på at vi skal ha vekst og utvikling i hele Orkland, og da må nykommunen bidra aktivt til stedsutvikling og tilgjengelige kommunale tjenester i hele den nye geografien vår. Vi trenger både by- og distriktspolitikk i Orkland. Det gamle Ap-slagordet «Alle skal med» er ganske passende for det arbeidet vi nå skal gjøre!

I løpet av november skal det være nominasjonsmøte i Orkland Ap, hvor hele valglista skal vedtas. Men det er antydet at ordførerkandidaten kan bli forhåndsnominert allerede rett etter sommeren.