Snillfjord

Det sier Hanne Louise Moe, prosjektleder i Statens vegvesen for utbygginga av Fv 714 gjennom Snillfjord, etter at et ras stengte fylkesveien Tannvikveien på sørsiden av Åstfjorden fredag kveld.

Uheldige omstendigheter

Ingen personer kom til skade, men tre personer ble evakuert fra ei hytte i nærheten da raset gikk i Storvika.

Det er massene under og nedenfor et massedeponi, anslagsvis 50 meter ovenfor veien, som raste ut. Deponiet benyttes til lagring av overskuddsmasser fra 714-utbygginga.

Det overrasker vegvesenet at det skulle rase akkurat her.

— Området var undersøkt i forkant og ble betegnet som trygt før vi tok deponiet i bruk. Det er fjell og fjellnabber flere steder nedenfor deponiet. Det er nok summen av flere uheldige omstendigheter, med myr- og leirmasser som var mettet av vann og trykket fra deponiet, som utløste raset, sier Moe.

Undersøker flere steder

Statens vegvesen skal i løpet av kort tid ha møte med entreprenøren for å evaluere saken.

— I helga hadde vi fokus på å få åpnet veien igjen snarest mulig, derfor er vi egentlig ikke noe nærmere en sikrere forklaring enn det som allerede er kjent på årsaken til at det gikk ras. Vi får kanskje flere svar når vi går gjennom saken i ettertid, sier hun.

— Har det pågått sprenging i nærheten, slik at rystelser i grunnen kan være en medvirkende årsak?

— Nei, det har ikke foregått sprenging i nærheten, så vi ser ingen kobling der.

— Er det flere områder som er rasutsatt og i risikosonen i tida framover?

— Det er også ting vi kommer til å diskutere og eventuelt undersøke nærmere.

Liv og helse ikke i fare

Raset var ca. 50 meter bredt og maks 300 meter langt. Foreløpige anslag tilsier at mellom 2000 og 5000 kubikkmeter masse raste ut. Mye havnet i sjøen og ned mot sjøkanten.

Hanne Louise Moe er glad for at det ikke fikk alvorlige følger.

— Når det først gikk galt, er vi glad for at det ikke fikk større konsekvenser, selv om vi selvsagt ser at det er ugreit å bli innesperret. Men det var ikke fare for liv og helse, og i en akuttsituasjon ville helikopter kunne blitt tatt i bruk ved behov. Ved en brann ville vi også raskt kunne ha sluppet biler gjennom rasstedet. Men vi ønsket ikke å åpne for normal trafikk før vi fikk bygd steinvoller både ovenfor og nedenfor veien. Området har nok aldri før vært så sikkert som nå, sier hun.

Hendelsen har ikke ført til forsinkelser i arbeidet med Fv 714. Rasstedet ligger i nærheten av området for den nye traseen på delprosjektet Åstfjordkryssinga. Veien ble åpnet for trafikk søndag.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Raset gikk rett i sjøen, og tre personer måtte evakueres fra ei hytte rett ved rasstedet. Foto: John Øystein Berg