- Vi har gjort en vurdering av arbeidskontraktene til de arbeiderne som er tilknyttet Orklahus, og vi har meldt tilbake det som vi mener er mangelfullt. Men det er ikke avdekket feil og mangler som vi vurderer så alvorlige at vi vil prioritere å gjennomføre tilsyn ved byggeplassen, sier Stig Magnar Løvås, regiondirektør i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Løvås understreker at det ikke er Arbeidstilsynet som har bedt om å få oversendt arbeidskontraktene til vurdering, men at det er Orklahus, som på vegne av firmaet hvor arbeiderne er ansatt - nemlig Northern construction, som på eget initiativ har bedt om å få vurdert kontraktene.

- Orklahus har bedt om veiledning til å få kontraktene i tråd med regelverket, og den veiledninga har vi nå gitt, sier Løvås.

Les også: - Det har vært tungt

Veiledning

Blant kritikken som har vært rettet mot stortingsrepresentant Jorodd Asphjell, så har det kommet fram påstander om rotete og mangelfulle arbeidskontrakter. På bakgrunn av dette har altså Orklahus, etter ønske fra Asphjell, bedt Arbeidstilsynet om en vurdering av kontraktene og veiledning til å få kontraktene slik de skal være. På bakgrunn av denne anmodinga, har Arbeidstilsynet vurdert kontraktene, og svart Orklahus i et brev datert 8. mai.

I svaret fra Arbeidstilsynet pekes det blant annet på at i de tilfellene det er snakk om midlertidige avtaler, så skal grunnlaget for midlertidigheten framgå i kontrakten og videre være i tråd med regelverket.

- Dette er ikke tydeliggjort i kontraktene, og vi har bedt om at det gjøres. Det betyr ikke at det nødvendigvis er noe feil, men det er viktig at denne informasjonen framgår i kontrakten, sier Løvås.

Tillegg og pauser

Ellers peker Arbeidstilsynet på at både lengden på prøvetida og oppsigelsesfristen er innefor regelverket. Tilsynet bemerker imidlertid at eventuell forlengelse av prøvetida må være i tråd med Arbeidsmiljøloven paragraf 15-6 fjerde ledd, og tilsynet anbefaler å ta inn en henvisning til denne bestemmelsen i kontrakten når det er avtalt at prøvetida kan forlenges.

Ellers viser Arbeidstilsynet til at ikke alle tillegg er oppgitt i arbeidsavtalene, samt at lengde og plassering av den avtalte daglige og ukentlige arbeidstida må spesifiseres nærmere. Arbeidstilsynet poengterer også at lengde på pauser skal angis i kontraktene.

- Hvordan vil du oppsummere de manglene som dere har funnet i arbeidsavtalene?

- Vi har fått tilsend arbeidsavtalene på initiativ fra Orklahus, og er bedt om å vurdere dem og gi veiledning. Vi har funnet noen mangler, uten at jeg vil karakterisere alvorlighetsgraden i disse manglene.

- Ikke tilsyn

- Burde huseier gjort mer?

- I byggeprosjekter der en privatperson er oppdragsgiver, retter vi vår oppmerksomhet mot arbeidsgiver, som er den som er ansvarlig for at arbeidskontrakter er i orden. Det er også begrenset hva vi kan forvente av en privat huseier i en slik sak. Det viktigste for private huseiere er nok å gjøre det en kan for å sikre seg at de virksomheter en inngår kontrakt med er seriøse både når det gjelder faglig kvalitet og etterlevelse av krav til lønns- og arbeidsvikår.

- Men er funnene såpass alvorlige at dere vil gjennomføre tilsyn ved byggeplassen?

- Ikke på grunn av arbeidskontraktene. Vi har ikke funnet feil der som kvalifiserer til at vi prioriterer tilsyn ved byggeplassen, sier Løvås.