Kristin på Husaby leker med tanken om neste år å sette opp igjen forestillinga om Sønnøv som ble mistenkt for trolldom og ble skutt med en sølvknapp på 1600-tallet.

Brent på bålet

I forkant av dette, kommer forsker og forfatter Liv Helene Willumsen til årets Kristin på Husaby for å fortelle om trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet, da kvinner og menn ble ført for retten og dømt til og brennes levende på bålet. I løpet av fem måneder vinteren 1662–1663 ble 20 kvinner fra Vardø og Vadsø brent på bålet. I løpet av hele 1600-tallet ble 91 personer dømt til døden for trolldom og brent på bålet i Finnmark. Grunnen var at folk på den tida trodde helt og fullt på at enkelte mennesker kunne utøve trolldom. De som var mistenkt for dette, skulle utryddes ettersom trolldom ble ansett som kriminelt.

Strengt straffet

Liv Helene Willumsen som er professor i historie ved Universitetet i Tromsø, er ekspert på trolldomsprosessene i Finnmark. I 2017 ga hun ut boka «Kilder til trolldomsprosessene i Finnmark» hvor hun har oversatt rettsreferatene til moderne norsk. I boka skriver hun om kvinner og menn på 1600-tallet, som ble anklaget for å ha utøvd trolldom og ført for retten. Slike handlinger ble straffet strengt av rettsmyndighetene, og mange ble dømt til brenning på bålet.

Bundet og kastet i havet

«Den 11. mars 1663 ble Gundelle Olsdatter dømt til ild og bål i en rettssak som foregikk på Vardøhus i Finnmark. Hun ble brakt for retten første gang dagen før, anklaget for utøvelse av trolldom, men nektet. Så gjennomgikk hun vannprøven, ble kastet ut i Nordishavet med hender og føtter sammenbundet, for å se om hun sank eller fløt opp. Dersom hun fløt opp, var hun skyldig i trolldom, da vannet som rent element støtte det urene fra seg. Dette ble regnet som en gudsdom over trollfolk. Gundelle Olsdatter fløt som en dupp. Etter det tilsto hun at hadde lært trolldom av en kvinne fra Ofoten, at Satan kom til henne i skikkelse av en kråke og ønsket henne i tjeneste, at hun overga seg til sin gud, som het Morten, at han lovet henne lykke med fe og alt hun foretok seg, at hun sammen med andre kvinner jaget fisken fra land med tare og at hun i skikkelse av en kråke deltok på trollkvinnesamling på fjellet Domen på sankthansaften, der den onde Satan, Gammel Erik, i skikkelse av en kråke, var til stede.»

Denne dystre historia om Gundelle og flere med, forteller Willumsen om søndag 1. juli i Skaun kirke under Kristin på Husaby.

Liv Helene Willumsen kommer til Kristin på Husaby for å snakke om trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Foto: Lars Aake Andersen