- Det er helt vanlig å røyke hasj på private fester, uansett samfunnslag, og det er enkelt å skaffe stoffet, sier «Nils» i et intervju til ST.

Han forteller om ei fortid der han røykte hasj og også opplevde bivirkningene med stoffet. Det startet med nysgjerrighet og som en spennende opplevelse. Hasjrøykinga utviklet seg til å bli en avhengighet, der han opplevde at han endret personlighet og fikk det han kaller for «noia».

«Nils» kom seg ut av rusmisbruket, men sier i ettertid at det er ei erfaring han helst skulle vært foruten. Det er først og fremst konsekvensen av rusmisbruket han sikter til. Dette at han kom i et uheldig avhengighetsforhold til dem som selger stoffet, hvor det kort og godt handler om skaffe penger til stoffet. Han peker også på konsekvensene når det gjelder skole og jobb hvor du risikerer å bli utvist fra skolen, får problemer på jobbmarkedet, risikerer fengsel og på sikt å bli hengende med folk som driver med det samme for til slutt å havne i en negativ sirkel som kan være vanskelig å komme seg ut av.

«Nils» forteller at det er blitt stadig mer vanlig med røyking av hasj, og at folk nærmest ikke hever øyenbrynet om det er hasj på fester de deltar på. Hans erfaring innenfor rusmiljøet skulle være advarsel god nok til både ungdom og deres foreldre om å være føre var og passe opp når det gjelder bruk av rusmidler. Hva som er farligst, er egentlig irrelevant. Når bruk av rusmidler, fungerer som stimuli og misbruk og kommer ut av kontroll, blir alt farlig. Det betyr ikke nødvendigvis at alle som røyker hasj blir misbrukere av tyngre stoffer. Det handler like mye om at får du en fot innenfor i et miljø, så er det lettere å ta neste skritt innenfor. Hos de fleste starter det med nysgjerrighet og spenning.

Dette gjelder også det mest vanlige, og kanskje mest vanedannende rusmidlet, alkohol, som svært mange i vår kultur aksepterer at våre ungdommer bruker. Når foreldre velger å kjøpe alkohol til ungdommene sine før de er fylt 18 år, signaliserer de med det samme et ja til et rusmiddel som er sterkt avhengighetsdannende, og som gjennom generasjoner har ødelagt enkeltliv og raserte mang en familie. Uansett hvilke rusmidler det handler om, så er de farlige når bruken kommer ut av kontroll og det ender med misbruk. Så ærlige må vi være, selv om det kan oppleves ubehagelig i en kultur hvor vi omgir oss med vin og øl til middagen og en cognac til kaffen.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST