I starten av september i år får Amfi-senteret en ny butikk i første etasje: Da åpner Knut Ole Laksøyen (44) varmepumpebutikk her.

Siko AS er leverandører av varmepumper (luft til luft) til boliger og næringslivet. I dag har de kontor og salgsutstilling i et lokale tett inntil Orkdalsveien og rundkjøringa ved Amfi-senteret. I tillegg har de et lite utstillingskontor i Meldal sentrum som er bemannet hver fredag.

Etablerer bedrift på Orkanger

Etter sommerferien utvider de altså med butikk i kjøpesenteret.

- Vi flytter salgsleddet for bolig-varmepumper fra kontoret til butikken. Vi overtar lokalet 1. september, og åpner så fort som mulig, forhåpentligvis i løpet av to uker, sier Laksøyen, som eier Siko sammen med Sindre Bakke (halvparten hver).

Blir mye i butikken selv

Siko har i dag fire ansatte, inkludert de to eierne. Bedriften selger nye varmepumper kun av merket Toshiba, men tar service på alle slags merker. I butikken blir det over «samme lest»: Nysalg av Toshiba, mens du får kjøpt deler til alle merker.

- Vi skal ha en utstillingsvegg med pumper i butikken, samt reoler med deler (filter, slitedeler etc.). I tillegg blir det en sofakrok der folk kan sette seg ned, ta en kopp kaffe og stille spørsmål relatert til varmepumper, sier Laksøyen, som selv skal jobbe minst 60 prosent i butikken og resten ved kontoret et steinkast over veien.

Siko både selger, monterer og renser varmepumper. Her er Knut Ole Laksøyen avbildet under en service.

Mange fordeler

44-åringen har stor tro på butikk-konseptet. Fordelen med å være i et kjøpesenter er blant annet synligheten for kundene, være tilgjengelig på ettermiddager og kvelder, og det er en lavere terskel å «dumpe innom» butikken enn å stoppe utenfor kontoret.

Har inngått avtale

- Vi ser også at kjøpemønsteret av varmepumper er endret. Før måtte vi hjem til folk på befaring. Nå vet kundene stort sett selv hvor pumpa skal plasseres og hvor mange meter rør de må ha mellom inner- og ytterdel, forklarer Laksøyen.

Fanger hyttefolket

Det blir også stadig mer vanlig å ha varmepumper på hytta. Og en stor andel hyttefolk har fast stoppested på Amfi-senteret før de drar videre. Dette kan være «god butikk».

Parallelt med butikketableringa, vil bedriften også satse enda mer på næringsanlegg (verkstedhaller, lagerhaller, produksjonshaller) og salg av varmepumper der. Og forbudet mot oljefyring trår i kraft i 2020. Da må alle boliger og næringsbygg finne nye varmekilder.

Her inntil rundkjøringa ved Amfi-senteret på Orkanger har Siko hovedkontor.

Netthandel

- Vi må nok ansette flere etter hvert. Bransjen nærmer seg også den såkalte «utskiftingsalderen»: Det er omtrent ti år siden salget av varmepumper tok av, og pumpene som ble montert den gangen er snart klar for utskifting. Det er beregnet at 50 000 varmepumper i Norge skal skiftes i 2020, forteller Laksøyen.

Uthuset ble erklært for åpnet

Siko solgte i fjor 247 nye Toshiba-pumper. Det gjorde bedriften til den største forhandleren av dette merket i hele Midt-Norge.

Når butikken åpner på Amfi, lanserer Laksøyen og co. også en nettside som åpner for netthandel av varmepumper.

PS! I høst er planen også å åpne et Siko-kontor på Stokkøyan i Rindal, som i likhet med Meldal-avdelinga, skal ha åpent hver fredag.