Trøndelag

Det sier Kristian Lian, seniorkonsulent i Norges Handikapforbund, avdeling Trøndelag.

Forbundet har ingen statistikk på antall henvendelser om problemet, men det er ifølge Lian den enkeltsaken som dominerer på klagetoppen.

Selger grillmat

— Det er flere forhold som skaper reaksjoner. For det første er det mange som uberettiget parkerer på parkeringsplass henvist til handikappede. For det andre er det mange butikkdrivere som bruker handikapparkeringsplassen for utplassering av salgsboder for eksempelvis grillmat, fyrverkeri, eller for utplassering av containere. Og så finnes dem som i utgangspunktet kan benytte slik parkeringsplass, men som ikke har gyldig bevis i frontruta. Det skal du ha, sier Lian.

Private kan bøtelegge

Flere synder også mot størrelsen på handikapplassen.

— Minimumsmålene er 4,5 x 6 meter, og dette framgår blant annet av Statens vegvesens veiforskrift og Norsk standard. Dette for å kunne kjøre rullestolbrukere ut og inn av bilen, enten på siden eller bak. Men i byggeforskriften er dette ikke nevnt. Derfor kan ingen med loven i hånd pålegge private næringsdrivende å ha minimum størrelse på sine handikapplasser. Når det er sagt, skyldes dette ofte mangel på kunnskap, og det løser seg som oftest ved dialog. Det er bare snakk om hvor du maler på strekene, sier Lian.

— Hva kan politiet som lovens håndhever gjøre?

— Politiet kan kun sanksjonere når det er brudd på skiltforskriften ved offentlig vei og ved offentlige bygg, de kan ikke «aksjonere» på parkeringsplasser i privat eie. Men et kjøpesenter kan hyre inn parkeringsselskap og bøtelegge. Det er det hjemmel for.

— Respektløst

— Hvor stort er problemet knyttet handikapplasser?

— Problemet er stort, og det omfatter alle kommuner i Trøndelag, som er det området jeg har oversikt over. Det er vanskelig å si om det er et problem som er avtakende eller økende, men vi merker godt pågangen fra folk som klager, sier Kristian Lian.

Han har bare én henstilling til alle som føler seg truffet.

— Misbruk er respektløst overfor dem som har et reelt behov for handikapplass. De er avhengig av dem, både for å frakte seg selv og varer til og fra. Derfor må vi bare henstille alle til å vise respekt.