Orkdal

Året er 1996, og Torstein Larsen er daglig leder i Hemne Næringsforum. Det er ett år til de første dråpene med metanol renner ut av kranen på Statoils metanolfabrikk på Tjeldbergodden, og det melder seg behov for en felles arena for aktører som direkte og indirekte er knyttet til denne giganten som skal tilføre regionen ca. 100 nye arbeidsplasser.

Hemne Næringsforum, Tjeldbergodden Industriforening og Aure Næringsforum går så sammen og etablerer Tjeldbergodden-konferansen. De fyller lett Hemne Hotells konferansesal til randen. Mange er nysgjerrige på hva som skjer utpå denne mulighetenes odde i nabokommunen i nabofylket.

Ryktene sier at det kanskje til og med er en stor nyhet på gang – på selve konferansen.

«Skulket» én gang

— Ja, jeg var medarrangør for denne konferansen, og tre-fire år til i tida som daglig leder i Hemne Næringsforum, sier Larsen i en pause under Orkangerkonferansen 2018.

— Både folk fra næringslivet og menigmann deltok, og det var stor respons. Vi fikk også gode foredragsholdere med tema som primært handlet om mulighetene for å anvende naturgass til ulike formål, minnes han.

Tjeldbergodden-konferansen ble etter hvert stor og godt kjent, men etter noen år ble den flyttet til Nordlandet i Kjørsvikbugen, og døde deretter sakte, men sikkert ut.

Torstein Larsen har imidlertid vært fast konferansedeltaker i alle årene etterpå. Han var med på den aller første Orkangerkonferansen for 19 år siden, og fram til i dag har han «skulket» bare én gang.

— Jeg husker ikke helt, men det kom nok noe i veien denne ene gangen, sier han.

For ekspertene

For lokalpolitikeren fra Orkdal har dette vært spennende og nyttige samlinger.

— Jeg ser fram til denne konferansen hvert eneste år. Her treffer jeg kjentfolk og nye både fra politikken og næringslivet, og som politiker er dette noe av det viktigste jeg deltar på. Jeg føler jeg vet mer hva jeg snakker om og hva ting handler om etter å ha deltatt år etter år. Jeg føler meg som en bedre beslutningstaker, sier han.

Men han er ikke like entydig begeistret lenger for innholdet.

— Jeg føler at Orkangerkonferansen har utviklet seg til å bli en arena for nerder og eksperter. Innholdet blir veldig teknisk, og ofte over min forstand. Jeg synes også å merke det på deltakerlista, det er færre her i år enn i fjor, sier Larsen, og er nok inne på noe.

I år ser det ut som det er mer romslig på parkeringsplassen utenfor Bårdshaug Herregård, og det som i fjor var bakerste stolrad inne i konferansesalen, er borte.

Serverte verdensnyhet

Torstein Larsen mener det var annerledes før, uten å framstå bakstreversk. Både Tjeldbergodden- og starten på Orkangerkonferansen favnet videre og gikk mer inn hos folk flest, synes han.

Tidligere var det altså et sted der du kunne vente å få servert en nyhet.

— Under den første Tjeldbergodden-konferansen i 1996, pirret vi media litt i forkant med å si at de måtte komme, fordi det ville bli sluppet en stor nyhet. Og den kom. Jon Huslid, adm.dir. i selskapet Norferm, kunngjorde da at de ville bygge verdens første bioproteinfabrikk på Tjeldbergodden. Det ble store medieoppslag, men der og da visste selvsagt ingen at fabrikken dessverre viste seg ikke å være liv laga, forteller Larsen.

— Ble foredragsholderne bedt om å holde på nyheten, slik at de kunne slippe bomben på konferansen?

— Ja, vi ba dem holde tett. Det gikk litt prestisje i å være arrangør for en konferanse der det ble presentert store nyheter. Og akkurat denne begivenheten med Norferm er nok mitt høydepunkt fra alle konferansene jeg har vært på. Nå får du ikke lenger slike nyheter på denne type konferanser, sier han.

Mer forståelig

I kjølvannet av Tjeldbergodden-konferansen, har det avfødtes flere konferanser med næring som den røde tråden. Orkangerkonferansen er nevnt, men også Thamskonferansen i Orkdal, Bergmannskonferansen i Meldal og Optimistkonferansen i Rindal er eksempler på beslekta konferanser.

— Jeg tror det kan ha sammenheng med at vi starta med Tjeldbergodden-konferansen på midten av 90-tallet at flere har kommet til. Det er behov for en arena der folk treffes på denne måten, sier han.

— Hvilke inntrykk sitter du igjen med?

— Det er mange, men jeg føler altså at Orkangerkonferansen er blitt litt «smal», men selvsagt nyttig. Jeg savner litt det samfunnsoverbyggende som sier noe mer konkret om hva vi kan forvente oss av virksomhet og etableringer, og noen flere forståelige budskap fra talerstolen. Det er signal som arrangøren kan ta med seg, sier Torstein Larsen.

Kun Orkdal fra Orkland

Han merket seg også en annen ting han stusset over under årets konferanse, og det handler om at Orkdal, Meldal, Agdenes og deler av Snillfjord blir til Orkland fra 1. januar 2020.

— Orkdal hadde med fem deltakere, og jeg synes det er rart at ingen fra de tre andre kommunene deltok. Var det ikke interessant å delta på en konferanse i regi den industrikommunen de snart blir en del av, spør Larsen.

ST formidler spørsmålet videre til ordførerne, som svarer slik:

— Jeg har deltatt på hver eneste Orkangerkonferanse fra 2012 til 2017 med ett unntak. Da deltok varaordføreren. I år kom andre forpliktelser i veien for min del, sier Are Hilstad i Meldal.

— At jeg ikke kunne delta i år, skyldes rett og slett at jeg var opptatt på annet hold og derfor ikke hadde anledning, sier John Lernes i Snillfjord.

— Jeg var opptatt med et privat gjøremål som ikke var mulig å flytte på, mens varaordfører var opptatt i forbindelse med et prosjekt for ny barnehage. Det hadde vært interessant å være til stede på Orkanger i dag, men av og til blir det kollisjoner, sier Oddvar Indergård i Agdenes.

Heller ingen av de andre kommunene i STs nedslagsfelt hadde deltakere med på årets Orkangerkonferanse.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Bildet illustrerer det ikke veldig tydelig, men det var nok færre deltakere i år enn i fjor. Foto: John M. Myrhaug