De siste ukene har ST satt utfordringer i ungdomsmiljøet på dagsorden. Vi har beskrevet utfordringer knyttet til ungdom og vold. Vi har også snakket med ungdom som forteller at hasj er blitt et ganske så vanlig rusmiddel i de fleste ungdomsmiljøene, uavhengig av sosial status. Natt til 17. mai var ST med Utepatruljen i Orkdal, og fikk et innblikk i hvordan det offentlige arbeider med forebygging og trygghet for ungdommene. Fra før vet vi en del om hvordan de unge utsettes for press knyttet til kropp, karakterjag og perfeksjonisme, som unge i dag jakter med likes som tegn på bekreftelse.

Dette bekrefter at det ikke er lett å være ung i 2018. Dete bekrefter også at det ikke er lett å være foreldre i 2018. Men ei forutsetning for å kunne løse foreldrerollen best mulig, er at man vet hva ungdommene møter i hverdagen. Nye trender spredt via nettet endrer nemlig hverdagen til de unge nesten fra måned til måned. Og i dagens avis kan lensmann ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Tor Kristian Haugan, fortelle om en trend som er ny i orkdalsregionen. Det siste halvåret har politiet hatt flere saker som har gått på utøvelse av blind vold som blir filmet, og senere lagt ut på nett. Med andre ord; blind vold blir underholdning, og hvor spenning og jaget etter likes virker å være motivasjon for disse meningsløse handlingene. Lensmannen forteller også hvordan barn og unge rammes gjennom publisering av seksualiserte bilder og videoer på nett.

Noen vil kanskje få kaffen i vrangstupen når de leser dagens avis og tenke; dette visste jeg ikke noe om. Og det er mange som ikke vet, noe som er ei utfordring. Skal man som foreldre være veiviser for de unge i dette krevende farvannet, så er det viktig å vite. Mange av disse sakene er så alvorlige og ødeleggende for de som rammes, at politiet ofte velger å ikke gå ut i media om de konkrete sakene når de skjer - trolig av frykt for identifisering via sosiale medier. Lensmann Tor Kristian Haugan fortjener derfor ros når han nå går ut og forteller hva som skjer. Det er nemlig helt avgjørende for at vi som foreldre skal kunne settes i stand til å bekle foreldrerollen anno 2018.

Kommunene, skolene, hesevesenet, barnevernet og politiet jobber tverrfaglig og godt med forebygging. Men de blir hjelpeløse om ikke forebygginga koordineres med foreldrene. Det er nemlig hjemmet som er den viktigste sosialiseringsarenaen for våre barn. Og nøkkelen ligger i å utsyre barna med bevisste og standhaftige holdninger, og det arbeidet må starte fra dag én. «Det er for sent å melde seg på som foreldre når ungene er 14-15 år, sier Haugan.» Det har han helt rett i.

Foto: Silje Asbjørnsen