Det ble tegnet et positivt bilde av ungdomsmiljøet i Orkdal under onsdagens orientering i formannskapet.

Orienteringa kom som følge at formannskapsrepresentant Knut Even Wormdal i det forrige formannskapsmøtet spurte om statusen i ungdomsmiljøet. Han spurte på bakgrunn av artikler i ST om både hasj, uro og vold.

- Oppfører seg bra

Det var ungdomsleder og Mot-koordinator Heidi Vatn og SLT-koordinator Karin Røttereng som orienterte, og Røttereng gjentok det hun har hevdet tidligere:

- De aller fleste ungdommene har det veldig bra i Orkdal, og de oppfører seg bra. Men så er det svingninger, for eksempel mellom enkelte kull eller klasser, sa Røttereng som kunne fortelle om et omfattende og godt samarbeid med andre aktører, som politiet, natteravnene og ungdomspatruljen.

Utfordrende tid

Heidi Vatn tegnet det samme bildet, og sa at det ikke er verre nå enn tidligere.

- Vi opplever å ha en grei oversikt over ungdommene og det som foregår. De fleste har det bra, men det er ei utfordrende tid å være ung i, med press på alle hold. Samtidig opplever vi at de unge er åpne og reflekterte, sa Vatn og nevnte et besøk ved en skole samme dag, der hun hadde snakket om psykisk helse. De unge hadde vært veldig åpne, og ei ung jente hadde fortalt om at hun var deprimert og utenfor - noe som umiddelbart førte til at klassen slo ring om henne.

Systematisering

ST hadde nylig et intervju med Ola Halsen og Gunnar H. Lysholm, som deltok aktivt i ungdomsarbeidet for en del år siden. Vatn og Røttereng viste til at dagens arbeid blant ungdom er en oppfølgning av dette Gunnar og Ola la ned for mange år siden, systematisert via SLT.

SLT-leder Røttereng har blant annet en fast dag på lensmannskontoret hver måned, slik at hun kan fange opp det som rører seg. Blant det hun har fått høre den siste tiden, er at det har roet seg ned ved Kiwi, der det tidligere har vært en del hendelser relatert til unge som «henger» der.

Bakoversveis

Torstein Larsen var en av politikerne som fulgte orienteringa i formannskapet. Han fortalte om at han for tre, fire år siden satt i utvalget som utarbeidet ruspolitisk handlingsplan.

- Der hadde vi også med politiet, og vi fikk høre ting som ga oss bakoversveis, blant annet at det er mye alkohol, narko, kjøp og salg av narko og dop i treningssentrene. Om dette fortsatt er tilfellet, har vi et stort problem. Eller er alt dette en saga blott? Har man fått bukt med alt dette?

Pionér

Larsen fikk ikke noe direkte svar på dette, men Karin Røttereng kom inn på dette med kroppspress. Orkdal kommune har vært en pionér i Norge når det gjelder arbeidet mot doping.

- Vi har fortsatt utfordringer, og vi jobber mot doping. Vi ser at mange doper seg for å få en fin kropp, og ikke for å bli sterke. Det er viktig at man begynner tidlig å snakke om kroppspress, sa Røttereng og fortalte at dette er et arbeid som starter allerede i barnehagen.

Voksenpersoner

Orkdal kommunes folk som jobber med ungdomsmiljøet, har søkt råd flere steder for å få innspill om hva som kan gjøres bedre. Hun fortalte også at de har fått råd om å knytte til seg voksenpersoner som utsatt ungdom har tillit til.

Det ble også framhevet hvor viktig det er å gi ungdommene arenaer som får dem til å oppleve mestring, i stedet for å ta fra dem slike aktiviteter som «straff».

Samarbeidsprosjektet mellom Klatrehallen og Orkdal vidaregåande skole, som ST nylig omtalte, ble trukket fram som et eksempel til etterfølgelse.

Karin Røttereng og Heidi Vatn kunne fortelle at det var blitt roligere på Kiwi, der det tidligere har vært en del problemer. Foto: Ingrid S. Hultgreen