Nylig ble årsberetningen for 2017 for Skaun kommune offentliggjort. Beretningen fortalte om gode økonomiske tider, og et overskudd på over tretti millioner kroner. At kommunen har et så stort «mindreforbruk» har blant annet fått Frp-politikere til å oppfordre kommunen til å kutte ut eiendomsskatten.

– Kommunestyret vedtok at innbyggerne i Skaun ikke skal faktureres for eiendomsskatt i fjerde termin i 2018, sier opposisjonsleder Erik Fenstad (H), til avisa Sør-Trøndelag.

Først «nei», så «ja»

Da Fenstad fremmet forslaget om å kutte eiendomsskatten i det seneste formannskapsmøtet, ble forslaget nedstemt.

– For innbyggerne er det jo ett fett hvem sitt forslag som vedtas, så lenge det betyr at eiendomsskatten kuttes, sier Fenstad.

Under torsdagens møte i kommunestyret i Skaun kommune kom skattesaken opp på nytt. Etter et langt gruppemøte mellom representanter i Ap, Sp og SV, la flertallsgruppa frem et forslag ikke helt ulikt det Fenstad og Høyre tidligere la frem i formannskapet.

– Jeg sammenlignet det litt med Coop, som krever inn for mye av kundene, for så å dele ut det overskytende beløpet som medlemsutbytte i etterkant. Kommunen gjør noe av det samme. Da er ikke kommunen snill, men slemme. Kommunen tar jo inn for mye.

Bruker av overskuddet

Det er overskuddet fra 2017 som brukes til å dekke inn kommunens reduserte skatteinntekter.

– Det er greit å ta inn eiendomsskatt for å bidra til utbygging, men det er jo tatt inn altfor mye skatt i forhold til bruk på barnehage og skole, sier Fenstad.

Det er tredje år på rad at innbyggerne i Skaun kommune slipper unna med å betale 3/4 av eiendomsskatten.