Orkland SV har i to leserinnlegg tatt sterkt til orde for å komme raskt i gang med en forpliktende klimaplan for Orkland. Spørsmålet reises på nytt i en interpellasjon i Orkdal kommunestyre denne uka. Jeg deler SV sin utålmodighet, både på dette viktige området og mange andre saksfelt som vil bli satsingsområder i nye Orkland kommune. Likevel er tålmod noen ganger en øvelse som gir vel så gode resultater, og jeg vil sterkt anbefale at vi nå gjør en ordentlig jobb med planverket for å få helhetlig styring i en helt ny kommune.

Hvilke planer som skal utarbeides eller revideres i en kommune fastsettes i den kommunale planstrategien. Faktum er at ingen av de fire kommunestyrene har vedtatt å revidere klima- og energiplan i denne kommunestyreperioden, og det er vedtak fattet med SV sin stemme. Det er i ny planstrategi for Orkland vi avgjør hvilke planer vi skal ha og hvilke planoppgaver som skal prioriteres. Jeg er overbevist om at også mitt eget parti vil gå sterkt inn for at en ny klimaplan skal prioriteres når Orkland er etablert, men dette må vedtas i en planstrategi for Orkland og ikke i en interpellasjon i Orkdal kommunestyre.

Fellesnemnda har allerede bestilt oppstart av arbeidet med planstrategi for Orkland. Det er plan- og bygningsloven som regulerer at alle kommuner skal ha en planstrategi: «Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling, herunder langsiktig arealbruk, miljøutfordringer, sektorenes virksomhet og en vurdering av kommunens planbehov i valgperioden» (PBL §10-1). Kunnskapsgrunnlaget vi som politikere skal basere oss på når vi avgjør hvilke planer det haster å komme i gang med, bør inn i planstrategien. I det kommunale planverket er det i kommuneplanens samfunnsdel at de overordnede målsettinger og strategier vedtas, mens øvrig planverk skal bidra til å nå disse målene.

Politiske partier og enkeltpolitikere, meg selv inkludert, har ofte hastverk med å komme i gang med de konkrete tiltak og delplaner. God effekt av tiltak og planer får vi likevel først når de er forankret i overordnede mål, ambisjoner og strategier. Når vi nå skal bygge en ny kommune sammen må vi derfor sørge for å begynne på rett startstrek, nemlig få vedtatt en planstrategi og en samfunnsdel. Mål og ambisjoner i klimapolitikken er såpass viktig at det må inn i kommuneplanens samfunnsdel, og så vil en konkret klimaplan bli verktøyet for å nå disse målene.

For øvrig er jeg ganske optimistisk på hva vi sammen kan få til i nye Orkland kommune på miljø- og klimaområdet. Som overordnet mål for Orkland heter det i intensjonsavtalen: «Vi skal sammen utvikle en aktiv, attraktiv og miljøvennlig kommune som et sterkt tyngdepunkt i sørvest-Trøndelag». Den aller første Orklandskonferansen ble avholdt i fjor og hadde «Det grønne skiftet» som tema. Det har igjen bidratt til at regionens spennende næringsliv har satt seg i førersetet med flere spennende prosjekter, der klima- og miljøperspektivet står sentralt. Orkland kommune blir en stor og viktig eier i mange selskaper som er viktige aktører i klimaarbeidet, ikke minst energiselskapene, men også vårt renovasjonsselskap. Orkland sitt bidrag i klimaspørsmål handler derfor ikke bare om en klimaplan, men ikke minst hvordan vi bruker våre eierskap.

Så er det ikke meningen å ødelegge for SV sin utålmodighet bak initiativene. Tvert om er SVs engasjement her en viktig påminner om hvilket kunnskapsgrunnlag vi ta inn i planprosessene vi skal ha framover. Resultatoppnåelsen er aller viktigst, og da er vi tjent med å ha så gode prosesser som mulig og en helhet i hvordan planene styrer kommunens virksomhet, følges opp og rapporteres til oss lokalpolitikere. Da må vi få bygge grunnmuren i den helhetlige styringen først. Jeg skal være forsiktig med å blande meg inn i Orkdal kommunestyre sin behandling av interpellasjonen fra SV. Men i stedet for å vedta å gå i gang med et omfattende arbeid for en felles klimaplan nå, midt i det krevende sammenslåingsarbeidet, helt på tvers av de planstrategier SV selv har vært med og vedtatt, ville jeg anmodet Orkdal kommunestyre å heller vedta en henstilling til Fellesnemnda om at kunnskap om klimautfordringene og erfaringene fra de gamle kommunale klima- og energiplaner tas inn som et sentralt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med ny planstrategi og ny samfunnsdel i kommuneplan for Orkland.

På klimamålene, som for det meste annet vi holder på med, gjelder den overordnede visjonen for sammenslåingsarbeidet, nemlig at vi skal få til mer sammen!