- Dette er en merkedag, sier en strålende opplagt orkdalsordfører. Smilet går nesten rundt når han får prøve spakene i Mardahl maskins gravemaskin. Tirsdag ettermiddag kunne nemlig gravearbeidene starte på tomta der folkehelsesenteret skal bygges, etter at departementet hadde kommet med sin tillatelse.

Dermed ligger Skanska tre dager foran skjema - gravinga skulle etter planen starte 1. juni.

Visjonær ordfører

Går vi nesten fem år tilbake i tid, finner vi et oppslag i ST der Oddbjørn Bang lot seg avbilde mellom Orklahallen og Gammelosen. Ordføreren hadde nemlig store planer: Han ønsket seg et folkehelsesenter i området, og ikke nok med det:

- Jeg ser for meg en svømmehall med badeland som bygges i forlengelsen av folkehelsesenteret, sa Bang som i tillegg skisserte et senter bestående av alt fra fysioterapeuter, treningssenter, legesenter og helsestasjon til kantine og frisklivssentral.

Og slik er det faktisk blitt. Bangs - og etter hvert hele kommunestyrets visjoner - er i ferd med å bli til virkelighet.

Allerede i gang

Mardahl maskin, som fikk den første store underentreprisen, startet allerede tidlig i mai med gravearbeider på tomta, men fram til nå har gravinga gått ut på å undersøke grunnen.

Tirsdag ettermiddag var to hjullastere og to gravemaskiner i gang, etter at departementets klarsignal hadde kommet litt tidligere enn forventet. I dagene som kommer vil anleggstomta fylles opp av enda flere maskiner.

For Mardahl maskin er dette en svært viktig jobb, og kontrakten på mellom 16 og 17 millioner kroner er med på å trygge arbeidsplassene.

Verdens første

Nylig hadde Bjørn Jenssen fra Skanska en presentasjon for formannskapet der han fortalte om at folkehelsesenteret kan bli det første bade-/idrettsanlegget i verden som produserer mer strøm enn det som forbrukes.

Det skal oppnås blant annet ved å legge solceller på taket - og også på Orklahallens tak - samt å benytte spillvarme fra Elkem Thamshavn for å varme opp vannet i bassengene.

Kommunen er avhengig av å få støtte fra Ennova for at kostnadene skal holdes på et akseptabelt nivå.

Klart til Orkland

Folkehelsesenteret skal være innflyttingsklart samtidig som Orkland blir en realitet, til 1. januar 2020.

Folkehelsesenteret hadde opprinnelig ei kostnadsramme på 270 millioner kroner, uten moms. Nå er ramma økt med 57 millioner kroner, blant annet for å få råd til en ekstra etasje, sier John Anders Elvrum, som er Orkdal kommunes prosjektleder.

- Vi er strålende fornøyd så langt, og ekstra godt fornøyd med at vi er i gang litt tidligere enn planlagt. Det virker som om Skanska har full kontroll på det de holder på med, sier Orkdal kommunes prosjektleder, John Anders Elvrum.

John Anders Elvrum og Dario Leko fra Orkdal kommune kunne markere oppstarten av gravearbeidene sammen med Torgeir Tangvik og Nils Petter Sjømæling fra Skanska. Foto: Catharina Morken