I ST 24. mai bekrefter Are Hilstad at han stiller seg til disposisjon som toppkandidat for Orkland Ap til kommunevalget i 2019, dvs. som ordførerkandidat. Are Hilstad er en dyktig politiker, og den beste kandidaten for Orkland Ap.

I samme artikkel uttaler han at han vil jobbe for videreutvikling av Orkanger med urbane kvaliteter. Som politiker i flere kommunestyreperioder har jeg vært til stede på en rekke folkemøter og orienteringer i politiske organ. Alltid har innleide foredragsholdere for byutvikling uttalt at sentrum må utvikles innenfra og vokse seg utover. Det har utelukkende vært anbefalt at handelsgata Orkdalsveien er utgangspunktet for en viktig og riktig sentrumsutvikling. Bårdshaugområdet og Laksøra er ikke innenfor denne tenkningen.

For å oppnå politisk flertall må det skje i et samarbeid med andre parti. Hvilke politiske partier skal Hilstad innlede samarbeid med for å oppnå denne visjonen? Senterpartiet, Venstre, KrF, Orkdalslista, FrP og Høyre i Orkdal har stemt for, og oppnådde flertall for å spre handel til Laksøra og dermed sette handelsbedrifter i handelsgata i fare. De samme partiene stemte mot å utrede nytt kinosenter og bibliotek på Sæthereiendommen, nettopp i det område som byutviklere anbefaler som utgangspunkt for riktig sentrumsutvikling.

Selv innenfor eget parti vil Hilstad få en utfordring i å samle kommunestyregruppen om et felles forslag til utvikling av Orkanger med urbane kvaliteter. Vi vil anta at flere av de aktuelle kandidatene til å bli nominert av Orkland Ap, er de samme som stemte for å spre handel til Laksøra og mot utredning av nytt kinosenter og bibliotek i den mulige framtidige bykjernen. Trude Tevik Gulbrandsen, Tormod Solem Slupphaug, Atle O Sognli, Heidi Vatn og Thomas Eggan, sviktet alle Orkdal Aps partiprogram da de stemte mot å utrede kinosenter og bibliotek som nevnt. Skal Are Hilstad oppnå sin visjon må Orkland AP nominere kandidater som støtter hans visjon. Det kan være vanskelig å se for seg hvilke partier, i nye Orkland kommune, som sammen med AP vil danne et flertall for «videreutvikling av Orkanger med urbane kvaliteter». Jeg håper Are Hilstad lykkes. Det vil i så fall sikre eksisterende og skape nye arbeidsplasser i et urbant Orkanger sentrum.