I fjor sommer tok orkdalsordfører Oddbjørn Bang initiativ til at det måtte vurderes å bygge ny Forve bru i forbindelse med at brua skulle utbedres for millionbeløp. Bakgrunnen for Bangs utspill var at man da samtidig vill få løst utfordringa med å sikre myke trafikanter. Initiativet førte imidlertid ikke fram, men nå kan tida være moden for at både lokale politikere og fylkespolitikere gjør et felles framstøt for å få på plass en løsning med gang- og sykkelbane over Orkla på Fannrem.

I dagens avis kan man lese om utfordringene ved å få sluttført utbedringsarbeidet på Forve bru. Arbeidet som gjenstår er komplisert, da man risikerer å svekke bæreevnen på brua om materialprøvene viser at det må legges et betydelig avrettingslag med betong over armeringsjernet som er eksponert på brua. Egenvekta av brua kan da bli så stor at man risikerer å måtte redusere tillatt akseltrykk på brua. Skulle det skje, så vil det kunne få betydelige konsekvenser for tungtrafikken.

Derfor kan tida nå være moden for en «time out». I 2013 ble det satt av penger til å bygge gang- og sykkelvei over brua. Da arbeidet skulle settes i gang i 2015, hadde man konkludert med at arbeidet ikke lot seg gjennomføre. Brukonstruksjonen ville nemlig ikke tåle belastninga av en gang-og sykkelløsning som var påhengt eksisterende brukonstruksjon. Siden har man ikke kommet stort videre med å løse utfordringene for myke trafikanter.

Dette må løses, da det rett og slett er livsfarlig å ferdes til fots over brua. Hvis man triller ei barnevogn over brua, blir man tvunget til å gå i veibanen. Man trenger ikke å være UP for å skjønne at det er farlig. Derfor bør Orkland-kommunene og fylkespolitikerne snakke sammen og be om ei utredning av ei ny bru som også ivaretar hensynet til myke trafikanter. I verste fall risikerer man nå å bruke nye millionbeløp på å ferdigstille utbedringsarbeidet på Forve bru, med et resultat som sier at de tyngste kjøretøyene ikke kan passere brua. Og så i neste omgang må man prosjektere og finansiere ei ny gang- og sykkelbru. Kanskje kan det være fornuftig at man bare «flikker» ferdig dagens bru og i stedet bruke pengene på et prosjekt som løser det reelle behovet. Mulighetene må i alle fall sjekkes ut nå!

Foto: Silje Asbjørnsen